ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ έδωσαν το φιλί της ζωής στα έσοδα Οκτωβρίου

14:49 - 10 Νοε 2015 | Οικονομία
ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ έδωσαν το φιλί της ζωής στα έσοδα Οκτωβρίου
Ενισχυμένα κατά 714 εκατ. ευρώ καταγράφηκαν τα φορολογικά έσοδα του κράτους τα οποία διαμορφώθηκαν τον Οκτώβριο στα 4,38 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, φόροι όπως ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ αντέστρεψαν την εικόνα των εσόδων, μετατρέποντας τον Οκτώβριο στον πρώτο αισιόδοξο μήνα σε επίπεδο εισπράξεων.

Συγκεκριμένα τα κρατικά ταμεία εισέπραξαν τον Οκτώβριο 190 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον στόχο που είχε τεθεί. Το οικονομικό επιτελείο είχε προϋπολογίσει έσοδα ύψους 4,196 δισ. ευρώ για τον δέκατο μήνα του 2015, ωστόσο οι εισπράξεις άγγιξαν τα 4,386 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο φετινός, αναθεωρημένος, στόχος του προϋπολογισμού θέλει το πρωτογενές έλλειμμα να διαμορφώνεται στο 0,25% του ΑΕΠ.

Παράλληλα αυξημένες ήταν και οι επιστροφές φόρου, σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί. Αυτές άγγιξαν τα 257 εκατ. ευρώ, έναντι μηνιαίου στόχου 150 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, τα έσοδα των ΔΟΥ καταγράφηκαν αυξημένα κατά 470 εκατ. ευρώ και των τελωνείων κατά 244 εκατ. ευρώ.

Επιβράδυνση παρατηρείται, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, στο ρυθμό αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκαν στο 1,5 δισ. ευρώ, για να πέσουν τον Οκτώβριο στα 600 εκατ. ευρώ.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας που συνέπεσε με την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ενώ αντίστοιχα το 2014 ο μήνας αποπληρωμής της πρώτης δόσης φόρων ήταν ο Σεπτέμβριος.

Παράλληλα εκτιμάται ότι, η αυξημένη χρήση πλαστικού χρήματος, λόγω capital controls, ενδέχεται να βοήθησε στην είσπραξη ΦΠΑ. Ενδεικτικό είναι ότι τον Αύγουστο τα έσοδα υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, φτάνοντας τα 29 εκατ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.