ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προαπαιτούμενα: Σε εξέλιξη η συνάντηση με τους Θεσμούς–Σφίγγει ο κλοιός

17:30 - 11 Νοε 2015 | Οικονομία
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η Δευτέρα αποτελεί ημέρα-ορόσημο για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο νέος γύρος επαφών, ο οποίος πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, αποβλέπει στην επίτευξη μία οριστικής συμφωνίας για τα πρώτα προαπαιτούμενα.

Η συμφωνία θα πρέπει να έχει «κλείσει» έως την Δευτέρα, ημέρα συνεδρίασης του EuroWorking Group. Εφόσον υπάρξει αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις, τότε οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

«Αγκάθια» για να θεσμοθετηθεί στο σύνολό της η πρώτη δέσμη και να καταστεί εφικτή η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, αποτελούν τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς (για τους δανειολήπτες που υπάγονται στον «νόμο Κατσέλη»), τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η ρύθμιση των 100 δόσεων και οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να επαναφέρει στη Βουλή τις διατάξεις για τα ανείσπρακτα ενοίκια και τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια.

Σε ό, τι αφορά τη διαδικασία για τη διευθέτηση του χρέους, αυτή αναμένεται να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, με τον κ. Τσακαλώτο να δηλώνει χθες από το Λονδίνο, ότι οποιαδήποτε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να περιλαμβάνει περιόδους χάριτος διάρκειας 15 - 20 ετών.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.