ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση στις αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων

20:21 - 13 Νοε 2015 | Οικονομία
Πτώση στις αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων
Ανοδικά και μάλιστα προς τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών κινείται σήμερα η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου, πριν από την αναθεώρηση του αξιόχρεου της χώρας που θα μπορούσε να οδηγήσει στον αποκλεισμό της Λισαβόνας από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στον αντίποδα, πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις άλλων ομολόγων της ευρωζώνης, καθώς η υποχώρηση των τιμών των εμπορευμάτων τροφοδοτούσε προσδοκίες για χαμηλό πληθωρισμό και περαιτέρω χαλάρωση από την ΕΚΤ τον επόμενο μήνα. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε κατά 2,8 μονάδες βάσης στο 0,58%. Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησε κατά 11 μονάδες βάσης στο 7,33%, στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στην Πορτογαλία, η αγορά αναμένει αργότερα σήμερα την αναθεώρηση της καναδικής εταιρίας πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS. Την Τρίτη, τα κόμματα της αριστεράς ανέτρεψαν την κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι η εξέλιξη αυτή αυξάνει την πιθανότητα υποβάθμισης από την DBRS.

Μια υποβάθμιση θα είχε ως αποτέλεσμα η Πορτογαλία να χάσει και την τελευταία αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας (investment- grade) και το χρέος της να μην μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι αποδόσεις των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων κατέγραφαν άνοδο 1,5 μονάδων βάσης στο 2,8%, πλησιάζοντας το υψηλό τετραμήνου του 2,93% που καταγράφηκε τη Δευτέρα και διευρύνοντας τη διαφορά με τις αποδόσεις των 10ετών γερμανικών τίτλων σε επίπεδα στα οποία είχαν ανέλθει πριν από τέσσερις μήνες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.