ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αύριο στη Βουλή τα...προαπαιτούμενα-Γεροβασίλη: Την Πέμπτη το νομοσχέδιο

19:22 - 16 Νοε 2015 | Οικονομία
Αύριο στη Βουλή τα...προαπαιτούμενα-Γεροβασίλη: Την Πέμπτη το νομοσχέδιο
Αύριο, Τρίτη 17 Νοεμβρίου, αναμένεται να κατατεθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο, το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα.

Όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, πριν από λίγο ενημερώθηκε η Βουλή ότι πιθανότατα το σχέδιο νόμου με τις νέες προαπαιτούμενες δράσεις θα κατατεθεί αύριο και για τον λόγο αυτό, ορίστηκε για το μεσημέρι της Τρίτης (13:00) Διάσκεψη των Προέδρων του κοινοβουλίου προκειμένου να προγραμματιστεί η συζήτηση του νομοσχεδίου.

Οι προωθούμενες διατάξεις θα συζητηθούν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την Τετάρτη και θα εισαχθούν στην Ολομέλεια για μία συνεδρίαση την Πέμπτη. Πάντως, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι από την έναρξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου κανένα από τα προωθούμενα νομοσχέδια δεν έχουν συζητηθεί με την κανονική διαδικασία.

Στην τελική ευθεία η συμφωνία

Η επικείμενη κατάθεση στη Βουλή του νέου πακέτου με τα προαπαιτούμενα συνδέεται ευθέως με την αισιοδοξία που εξέφραζαν κυβερνητικές πηγές ότι απόψε θα «κλειδώσει» η συμφωνία. Το πρωί της Τρίτης αναμένεται να συνεδριάσει το Euroworking Group.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν ότι αν χρειαστεί, μπορεί να προλάβουν να φέρουν και να ψηφίσουν νόμο στη Βουλή έως Πέμπτη, προκειμένου να ικανοποιηθεί η απαίτηση των Ευρωπαίων για θεσμοθέτηση όλων των προαπαιτουμένων ως απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης.

«Κόκκινα δάνεια», πλειστηριασμοί και ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το θεωρούμενο σαν όριο της φτώχειας -το οποίο ωστόσο δεν διευκρίνιζαν- η προστασία θα είναι ουσιαστικά αυτόματη, με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που θα ανακοινωθούν. Για τα πιο υψηλά εισοδήματα, θα εντάσσονται στο νέο νόμο υπό προϋποθέσεις, όπως π.χ. η συμπεριφορά του δανειολήπτη, αν είναι συνεργάσιμος στην εξεύρεση λύσης και αν μπορεί να αποδείξει ότι αδυνατεί να αποπληρώνει το δάνειό του.

ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια ξένων γλωσσών και παιδικούς σταθμούς

Περίπου στις 14:00 το μεσημέρι στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια έλαβε θέση και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, προκειμένου να συζητηθεί με τους δανειστές το θέμα της κατάργησης του 23% ΦΠΑ σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, παιδικού σταθμούς και ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Ο κ. Αλεξιάδης παρουσίασε τα ισοδύναμα τα οποία εισηγείται η ελληνική πλευρά, προκειμένου να μην ισχύσει τελικώς ο 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, φόρος που σύμφωνα με τους δανειστές είχε προτείνει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Αρμόδια πηγή, μιλώντας για το ζήτημα του ΦΠΑ στην Παιδεία, εξηγούσε ότι η σχετική συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους γιατί συμβαίνει αυτό, όταν το Σάββατο η κυβέρνηση παρουσίαζε το θέμα ως «κλεισμένο», η ίδια πηγή απάντησε: «Σας το είπα εγώ;».

Σύμφωνα με πηγές, η συζήτηση για την κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν έχει καταλήξει σε κοινό τόπο, καθώς οι δανειστές εκτιμούν ότι το ισοδύναμο -δηλαδή η φορολόγηση του τζόγου- δεν θα επιφέρει ανάλογα αποτελέσματα.

Και αυτό, γιατί, όπως λένει οι δανειστές, αν επιβληθεί φόρος στα τυχερά παιχνίδια, θα μειωθεί ο τζίρος. Από την ελληνική πλευρά ωστόσο εκτιμούν ότι θα συμβεί το αντίθετο, καθώς λένε ότι, σε περιόδους κρίσης, ο τζόγος αυξάνεται.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:00 - 17 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.