ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προαπαιτούμενα-Κυβέρνηση: Προστασία για το 60% των δανειόληπτων-Χαράτσι στο κρασί

17:17 - 17 Νοε 2015 | Οικονομία
Προαπαιτούμενα-Κυβέρνηση: Προστασία για το 60% των δανειόληπτων-Χαράτσι στο κρασί
Την κάλυψη δημοσιονομικού κενού για την συμπλήρωση ισοδυνάμων για την αντικατάσταση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση με επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα κρασιά, 30 λεπτά το μπουκάλι, για επιπλέον 100 εκατ. ευρώ επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη Τύπου για το περιεχόμενο της συμφωνίας που παραχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης οι υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτοςκαι Γιώργος Σταθάκης τονίστηκε οτι εξετάζονται παράλληλα άλλες δυο εναλλακτικές στην περίπτωση που το ποσό δεν καλυφθεί.

Ο κ. Τσακαλώτος σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες παραδέχθηκε ότι το πλαίσιο της συμφωνίας ήταν ασφυκτικό λόγω της μεγάλης πίεσης χρόνου για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τον ελληνικό λαό και σημείωσε ότι η στρατηγική οδηγεί μετά την αξιολόγηση στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε:

«Το Euro Working Group επιβεβαίωσε ότι έγινε η συμφωνία. Νέα συνεδρίαση την Παρασκευή. Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση, είχαμε μεγάλη πίεση χρόνου επειδή υπήρχε και η ανακεφαλαιοποίηση. Το καλοκαίρι η πίεση στη διαπραγμάτευση ήταν το Grexit, τώρα ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που δημιουργούσε ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα για την πρώτη αξιολόγηση. Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί βοηθούν την ανακεφαλαιοποίηση. Αρχίσαμε με μια διαπραγματευτική θέση από την πλευρά του κουαρτέτου για 16% ως 20%, το πολέμησαν πολύ θεωρώντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για μεγαλύτερη προστασία.

Για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση εκτός από τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ (φόρος στη στήλη, 5 λεπτά) λείπουν άλλα 100 εκατ. ευρώ ισοδύναμα. Στα κρασιά δεν υπάρχει ειδικός φόρος κατανάλωσης, και πριν αντιδράσετε όσοι είστε λάτρεις του κρασιού μιλάμε για 30 σεντς το μπουκάλι. Δεν υπάρχει πίεση, στο EWG δέχονται ότι έχει κλείσει το θέμα, ίσως να συμπεριληφθεί και στον Προϋπολογισμό αν όχι την Πέμπτη.

Στο νέο Κώδικα Δεοντολογίας κάποιος που έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το δάνειο θα έχει υψηλότερη προστασία. Στις πιο πολλές περιπτώσεις οι τράπεζες δεν έχουν κανένα συμφέρον να προχωρήσουν σε πλειστηριασμό.

Έχει βρεθεί λύση και για τις 100 δόσεις. Το διάστημα του ενός μήνα για τη μη απώλεια της ρύθμισης θα μειώνεται όσο επιστρέφει η οικονομία στην ανάπτυξη μέχρι να μην υπάρχει καθόλου.

Η συμφωνία καλύπτει και κάποια Milestones του δεύτερου πακέτου για τις τράπεζες

Έχουμε συμφωνία για τη στρατηγική μας για τα κόκκινα δάνεια αλλά δεν προκύπτει άμεση νομοθέτηση.»

Ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης δήλωσε μεταξύ άλλων:

  • Όσοι είναι ενταγμένοι στον παλιό νόμο παραμένουν ως έχει.
  • Θεωρούμε επιτυχία ότι διατηρούμε το ποσοστό απόλυτης ή πολύ υψηλής προστασίας στο 60%.
  • Το νέο καθεστώς ξεχωρίζει δύο κατηγορίες δανειοληπτών και θα έχει διάρκεια τρία έτη.
  • Τα κριτήρια είναι δύο και όχι τρία όπως στην περίοδο της διαπραγμάτευσης, έχει φύγει το κριτήριο του συνολικού δανεισμού.
  • Στην πρώτη κατηγορία του 25% θα υπάρχει κρατική αρωγή για την πληρωμή των δόσεων σε περίπτωση αδυναμίας.
  • Στη δεύτερη κατηγορία που θα καλύπτει το 35%, άρα συνολικά καλύπτεται περίπου το 60%, εισάγεται ο όρος της τρέχουσας εμπορικής αξίας με βάση την οποία θα αναπροσαρμόζεται το δάνεια. Ο δανειολήπτης θα καλύπτει την τρέχουσα αξία και όχι το αρχικό δάνειο, κι έτσι θα αναπροσαρμόζεται η δόση.
  • Αν δεν μπορεί να καλύψει τη δόση το δάνειο παραπέμπεται στον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών, η τράπεζα θα μπορεί να αναδιαρθρώσει το δάνειο αλλά αν δεν προκύψει συμφωνία αίρεται η προστασία και η τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα να πάρει ακραίες αποφάσεις.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.