ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φτάνει η μεγάλη ώρα για το νέο ασφαλιστικό

11:13 - 19 Νοε 2015 | Οικονομία
Φτάνει η μεγάλη ώρα για το νέο ασφαλιστικό
Η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εργασίας Γ.Κατρουγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών το απόγευμα (17:00) σήμερα, Πέμπτη.

Ο υπουργός θα παρουσιάσει τα βασικά στοιχεία που αφορούν την εξοικονόμηση 700 έως 900 εκατ. ευρώ, με στόχο την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στις αρχές Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να πείσει τους δανειστές ότι ο στόχος για μείωση της δαπάνης μπορεί να επιτευχθεί μέσα από διαρθρωτικές παρεμβάσεις αλλά και αύξηση των εισφορών, και κατά δεύτερο λόγο από περιορισμένες περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να «σπάσει» τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού σε δύο μέρη, προκειμένου να ψηφίσει τα ηπιότερα μέτρα άμεσα και να αφήσει τα δυσκολότερα μέτρα για αργότερα.
Η πρώτη δόση μέτρων θα περιλαμβάνει την εξοικονόμηση 700 - 900 εκατ. ευρώ το 2016, μέσω μείωσης επικουρικών συντάξεων, αύξησης εργοδοτικών εισφορών και ενοποίησης ταμείων. Τα μέτρα αυτά αποτελούν προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στο ίδιο διάστημα η κυβέρνηση πρέπει να ψηφίσει νομοσχέδιο με τις "γενικές αρχές" του νέου ασφαλιστικού, το οποίο θα εφαρμοστεί σταδιακά με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους το επόμενο έτος.
Στο δεύτερο πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνονται επιπλέον μέτρα ύψους περίπου 1 έως 1,2 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2018. Εκτιμάται ότι το δεύτερο πακέτο μέτρων θα αφορά τις κύριες συντάξεις και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών (μέσω της αύξησης των εισφορών για τους εργοδότες κατά 1-1,5 μονάδα και για τους εργαζόμενους κατά 0,5-1) . Σε αυτό το κεφάλαιο περιλαμβάνονται οι ιδέες για επανα-υπολογισμό των συντάξεων με διάφορα κριτήρια, όπως ηλικίας, ανάπτυξης, απασχόλησης κ.λπ., μείωση των βασικών συντάξεων μέσω εισαγωγής της Εθνικής Σύνταξης, αυξήσεις ασφαλίστρων σε ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, κ.λπ.
Υπενθυμίζεται πως στην έκθεση της Κομισιόν για τις κοινωνικές συνέπειες του νέου Μνημονίου προβλέπονται μέτρα 1,9% του ΑΕΠ (3,2 δισ. ευρώ) στο διάστημα 2015-18 και όχι μόνο 1,25% του ΑΕΠ (2,1 διςσ. ευρώ) όπως προβλέπει το Μνημόνιο.
Κατά τη σημερινή συνάντηση του κουαρτέτου με τον Γ. Κατρούγκαλο αναμένεται να διαφανεί εάν ο κυβερνητικός σχεδιασμός μπορεί να γίνει αποδεκτός από τους θεσμούς.

Γ. Π. 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:34 - 19 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.