ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα προαπαιτούμενα (με απώλειες) ψηφίστηκαν- Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…

08:07 - 20 Νοε 2015 | Οικονομία
Τα προαπαιτούμενα (με απώλειες) ψηφίστηκαν- Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…
Σενάρια κυβερνητικής αστάθειας πυροδοτεί η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Το επίμαχο νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε στο τέλος με 153 «ναι» και 137 «όχι», αλλά ο απόηχος και το ρήγμα που άφησε πίσω του είναι ισχυρότερος από την επιδερμική ανάγνωση των πραγμάτων.

Η πολιτική ζωή, όπως συμπεραίνουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παρατηρητές, κινείται σε ένα χρονικό μεταίχμιο, στο οποίο, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, για τους δικούς της λόγους η τελευταία, βρίσκονται σε κατάσταση συμμετρικής αδυναμίας.

Στο προοίμιο και καθ΄ υπόδειξη του πρωθυπουργού, ο άλλοτε στενός του συνεργάτης Γαβριήλ Σακελλαρίδης, παραιτήθηκε από βουλευτής, μη δυνάμενος να ψηφίσει τα μέτρα, ενώ, μετά την ψηφοφορία διεγράφησαν ο συνάδελφός του Στάθης Παναγούλης και ο βουλευτής των Αν.Ελλ και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Ν. Νικολόπουλος, οι οποίοι αντέστησαν στην κομματική γραμμή.

Στη Βουλή πλέον, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αριθμεί 153 βουλευτές. Και μολονότι, όπως παρατηρούν στην πολιτική αγορά υπάρχει το ιστορικό προηγούμενο της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο οποίος κυβέρνησε το 1990 με μόλις 151 ψήφους, εντούτοις, η ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν κρύβεται…

Αυτό συμβαίνει επειδή, προσεχώς στη Βουλή σειρά θα πάρουν για ψήφιση μια σειρά από νέα επαχθή νομοθετήματα, με κορωνίδα το Ασφαλιστικό.

Αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που δηλώνουν συνεπείς με τις αριστερές τους θέσεις, βρίσκονται ήδη, όπως διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες, αντιμέτωποι με ανυπέρβλητα ιδεολογικά και πολιτικά διλήμματα.

Και στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, έχει ήδη, αρχίσει η δημοσιογραφική αναζήτηση των επόμενων «αποστατών».

Η απορία που πλανάται στο Περιστύλιο και στις ιδιωτικές συζητήσεις σχετίζεται με τις αντοχές αυτής της κυβέρνησης. Θα βγεί η τετραετία, όπως υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας ή ενδιαμέσως θα διαμορφωθούν νέα «συνεργατικά» σχήματα, όπως εικάζουν ή και προτείνουν ανοικτά…κάποιοι στα έδρανα της Αντιπολίτευσης;

Ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, πάντως, υποστηρίζει ότι ο κυβερνητικός οδικός χάρτης που ξεκινά από την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, την αξιολόγηση στη συνέχεια και καταλήγει στον μεγάλο στόχο για την ευνοϊκή ρύθμιση του χρέους θα μας βγει σε καλό.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:59 - 20 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.