ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προϋπολογισμός 2016: "Φοροκαταιγίδα" και περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα

12:15 - 21 Νοε 2015 | Οικονομία
Προϋπολογισμός 2016: "Φοροκαταιγίδα" και περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα
Μέτρα εξοικονόμησης 5,7 δισ. ευρώ προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός για το 2016, από τα οποία τα 3,2 δισ. ευρώ είναι νέα μέτρα, ενώ άλλα 1,5 δισ. θα εισπραχθούν από μέτρα που ψηφίστηκαν ή θα ψηφιστούν μέσα στο 2015.

Πιο αναλυτικά, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει:

  • Περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα: 105 εκατομμύρια λιγότερα για επίδομα πετρελαίου
  • Περικοπές στις συντάξεις: 538,5 εκατομμύρια θα εξοικονομηθούν από την αύξηση ορίων ηλικίας για πρόωρη σύνταξη (29 εκατομμύρια), κατάργηση της κατώτατης σύνταξης για τους κάτω των 67 ετών (16 εκατομμύρια) και ακόμα 470 εκατομμύρια προβλέπονται από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση των συντάξεων που δίνουν όλα τα Ταμεία.
  • Αυξήσεις εισφορών: θα εισπραχθούν 1,112,6 δισ. επιπλέον, δηλαδή 712 εκατομμύρια μεγαλύτερη αύξηση από φέτος, με μέτρα όπως η εισφορά 6% στις κύριες και επικουρικές που επιβλήθηκε φέτος (περίπου 700 εκατομμύρια για το 2016), αλλά και από νέα μέτρα που θα «τρέξουν» το 2016, δηλαδή 102 εκατομμύρια από αύξηση της εισφοράς των αγροτων στον ΟΓΑ, 223 εκατομμύρια από τη μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ κλπ.
  • Εξοικονόμηση περίπου 25 εκατ. ευρώ από το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων
  • Προβλέπονται 3,2 δισ. ευρώ νέοι φόροι το 2016. Νέους φόρους 150 εκατομμύρια ευρώ κρύβουν οι αλλαγές στον φόρο εισοδήματος, 114 εκατομμύρια από την αύξηση της προκαταβολης φόρου στους επαγγελματίες, 13 εκατομμύρια από την κατάργηση της επιστροφής του φόρου του ντίζελ στους αγρότες, 32 εκατομμύρια από  τις αυξήσεις φόρου εισοδήματος στους αγρότες, 210 εκατομμύρια από την επιβολή τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και άλλα 110 εκατομμύρια που δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί (όπως ο φόρος στο κρασί και άλλα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Συνολικά, από φόρους εισοδήματος το 2016 το Δημόσιο αναμένει να εισπράξει σχεδόν ένα δισ.  ευρώ. Και αυτό γιατί στα πιο πάνω μέτρα θα προστεθούν και νέα μέτρα που ξεκίνησαν ή ξεκινούν να εφαρμόζονται από το 2015, όπως 377 εκατομμύρια από αύξηση του ειδικού φόρου αλληλεγγύης, 150 εκατομμύρια επιπλέον από αύξηση συντελεστών φόρου στις επιχειρήσεις, 28 εκατομμύρια από κατάργηση της έκπτωσης για εφάπαξ πληρωμή φόρου εισοδήματος, 156 εκατομμύρια από την αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις, άλλα 78 εκατ. από προκαταβολές φόρου από αγρότες κλπ.

Επιπλέον, προβλέπονται να εισπραχθούν και 100 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω από φόρους στα ενοίκια.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών για την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη μείωση των εκτιμήσεων για την ύφεση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Υπήρξε μια σημαντική θετική εξέλιξη: η αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για την οικονομική μεγέθυνση των ετών 2015 και 2016. Με την αυστηρή έννοια, δεν υπήρξε ύφεση το 2015 αφού το ΑΕΠ έμεινε αμετάβλητο. Σε σχέση με την πρόβλεψη του προσχεδίου για ύφεση -2,3% το 2015 αυτό συνιστά εντυπωσιακή βελτίωση. Η ελληνική οικονομία άντεξε διαψεύδοντας τα σενάρια καταστροφής. Η βελτίωση των προβλέψεων για το 2016 είναι μικρότερη αλλά διόλου ασήμαντη. Από το -1,3% κατά τη σύνταξη του προσχεδίου βρίσκεται πλέον -0,7% με αρκετά συντηρητικές εκτιμήσεις. Αυτό έδωσε έναν μικρό δημοσιονομικό χώρο που επέτρεψε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

  • Τη μείωση του βάρους των δημοσιονομικών παρεμβάσεων κατά περίπου 500 εκατ. Η ετήσια απόδοση των μέτρων, από 6,2 δισ. στο προσχέδιο έπεσε στα 5,7 δισ. στο τελικό σχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα αποσπάσει 500 εκατ. λιγότερα από την ιδιωτική οικονομία.
  • Την αύξηση των πιστώσεων προς τα νοσοκομεία κατά άλλα 150 εκατ. πλέον των 150 εκατ. που είχαν εξασφαλιστεί από το προσχέδιο. Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα χρηματοδοτηθούν με 300 εκατ. περισσότερα σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό.
  • Την αύξηση των επιστροφών φόρων κατά 180 εκατ. περιορίζοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους πολίτες.

Επιπλέον, ο φετινός προϋπολογισμός περιλαμβάνει πρόβλεψη για έσοδα 150 εκατ. από την αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα που θα εξασφαλίζει δικαιότερη κατανομή των βαρών. Η προσπάθεια αυτή έχει ήδη ξεκινήσει και θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα.

Τέλος, δεν έχουν προϋπολογιστεί έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αύξηση της εισπραξιμότητας, και παρόμοια «διαχειριστικά» μέτρα που είναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθούν. Όποια επιπλέον έσοδα προκύψουν από τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, θα αποτελέσουν κέρδος για το σύνολο των πολιτών».

Τελευταία τροποποίηση στις 12:26 - 21 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.