ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαρίτσης: Προτεραιότητα η ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του νέου ΕΣΠΑ

10:41 - 23 Νοε 2015 | Οικονομία
Χαρίτσης: Προτεραιότητα η ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του νέου ΕΣΠΑ
Ως προτεραιότητα για την κυβέρνηση στην παρούσα χρονική περίοδο έθεσε τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ και την ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας ώστε να αναστραφεί η τάση φυγής των «εγκεφάλων», των νέων εργαζομένων και επιστημόνων, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης.

Πιο συγκεκριμένα, στην εκδήλωση που διοργάνωσε στην Καλαμάτα το 11ο Περιφερειακό Τμήμα Ν.Α. Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο κ. Χαρίτσης, ανέλυσε τον ρόλο του νέου ΕΣΠΑ 2014 - 2020 στη διαδικασία διαμόρφωσης ενός νέου αναπτυξιακού τοπίου και εστίασε στην αξιοποίηση των δομών των δήμων, των Περιφερειών και της κεντρικής κυβέρνησης για την ενημέρωση των δυνητικών δικαιούχων των νέων προγραμμάτων, καθώς επίσης και στη διαφάνεια και την απλοποίηση των διαδικασιών ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση όλων χωρίς οικονομικές επιβαρύνσεις στις διαδικασίες υποβολής των αιτημάτων.

Ο υφυπουργός αφού αναφέρθηκε στον κακό σχεδιασμό και διαχείριση των κοινοτικών πόρων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, μιλώντας για ένταξη έργων τα οποία σε πολλές περιπτώσεις εξυπηρετούσαν πολιτικές σκοπιμότητες και πελατειακές σχέσεις, επισήμανε πως από τον Ιανουάριο πρώτη προτεραιότητα ήταν η εξυγίανση των προγραμμάτων αυτών ώστε να μην χαθούν πόροι.

Εξήγησε ότι οι υπερδεσμεύσεις για το ΕΣΠΑ 2007 - 2013 ήταν πολύ μεγάλες και πως εάν η κατάσταση έμενε όπως την παραλάβαμε θα χρειαζόταν άλλο ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να κλείσει η προηγούμενη προγραμματική περίοδος, όπως είπε χαρακτηριστικά. Μεριμνήσαμε, πρόσθεσε, ώστε να μην καλυφθεί υπέρμετρα το πρόγραμμα της επόμενης περιόδου, διότι αλλιώς θα μειωνόταν το πεδίο υλοποίησης του αναπτυξιακού σχεδιασμού της νέας κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στο πλαίσιο στο οποίο ξεκινά η νέα προγραμματική περίοδος ΕΣΠΑ 2014 - 2020, ανέλυσε τους μετασχηματισμούς που συντελούνται στο παραγωγικό πεδίο, τις παρεμβάσεις στο επίπεδο της χρηματοδότησης και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδιάζονται, κάνοντας ειδική αναφορά στην ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, στη βάση μιας νέας προσέγγισης της επιχειρηματικότητας σε ανανεωμένο θεσμικό πλαίσιο.

Στην ομιλία του ο κ. Χαρίτσης περιέγραψε τη δυναμική εκκίνηση της νέας προγραμματικής περιόδου και ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο χωρίς να αντιμετωπίζει εξαρχής αρνητικά τα μεγάλα έργα, θα επικεντρωθεί σε μικρά και μεσαία έργα ολοκληρωμένης προσέγγισης, σε υποδομές που θα αποτελούν κομμάτι ενός συνολικότερου σχεδιασμού. Αντί για αποσπασματικά και ασύνδετα μεταξύ τους έργα, τόνισε, καλλιεργούμε μια κατεύθυνση στρατηγικού σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα, κρατικό, περιφερειακό, τοπικό, με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

Υπογράμμισε πως οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους βασίζεται το νέο ΕΣΠΑ είναι ο κοινωνικός και ο αναπτυξιακός, και ότι η νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020 εστιάζει σε μικρά και μεσαία έργα κοινωνικά χρήσιμα και με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα μέσα από σχήματα νεανικής επιχειρηματικότητας και κοινωνικής οικονομίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.