ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κινητικότητα για τους αγωγούς φυσικού αερίου

18:03 - 23 Νοε 2015 | Οικονομία
Κινητικότητα για τους αγωγούς φυσικού αερίου
Tην αναθέρμανση του ενδιαφέροντoς για τον ρωσικό αγωγό Turkish Stream και μάλιστα αυτή τη φορά από ευρωπαικές εταιρίες (Ιταλία και Γαλλία), μεταφέρουν πηγές του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κάνοντας λόγο για έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, η οποία αναμένεται να ενταθεί μετά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Τουρκία. Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης, αναμένεται μάλιστα να συζητήσει την προοπτική του αγωγού Turkish Stream μέσω της Ελλάδας και με κατεύθυνση την Ιταλία με τον Ρώσο ομόλογό του στις 2 Δεκεμβρίου που θα επισκεφτεί τη Μόσχα.

Στις 10 Δεκεμβρίου εξάλλου, ο κ. Σκουρλέτης θα μεταβεί στη Σόφια για να παραστεί στην υπογραφή της επενδυτικής συμφωνίας των μετόχων των εταιριών που συμμετέχουν στο έργο. Πηγές του υπουργείου εκτιμούν ότι καταλυτικά στην εξέλιξη του έργου θα λειτουργήσει η υλοποίηση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, σχέδιο στο οποίο, όπως τονίζουν θα συμμετέχει η ΔΕΠΑ και άλλες εταιρίες, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για συμμετοχή αμερικανικών επενδυτών που ενδιαφέρονται να εξάγουν LNG στις χώρες των Βαλκανίων.

Για τον αγωγό Tap, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, αναφέρουν ότι θα υπάρξει σύντομα αλλαγή της σύμβασης με την κοινοπραξία, προκειμένου αυτή να συμπεριλάβει τα συμφωνηθέντα στις διαπραγματεύσεις για τη βελτίωσή της που έκανε η νέα κυβέρνηση. Η συμφωνία περιλαμβάνει, αποζημίωση για τη δασική και δημόσια γη και διπλασιασμό των αντισταθμιστικών προς τις τοπικές κοινωνίες, από τα 11-16 εκατ. ευρώ στα 32 εκατ. ευρώ μέσα στην 5ετία.

Σε ό, τι αφορά στους υδρογονάνθρακες, οι ίδια πηγές αναφέρουν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία αξιολόγησης για τα τρία χερσαία οικόπεδα, ενώ τάσσονται υπέρ της συνεργασίας των δύο ελληνικών εταιριών, ΕΛΠΕ και Εnergean Oil για την περιοχή της Αρτας- Πρέβεζας.

Σε σχέση τέλος με τις διαπραγματεύσεις για τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα, οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν την επιμονή των πιστωτών για παραχώρηση του μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες, ενώ σε ό, τι αφορά στα ΝΟΜΕ παραπέμπουν στις επόμενες συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια.

Και τα δύο θέματα πάντως θα πρέπει να κλείσουν το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς συμπεριλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση.

Χ.Λ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.