ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην υποστήριξη του ILO ποντάρει η κυβέρνηση για το εργασιακό

16:36 - 26 Νοε 2015 | Οικονομία
Στην υποστήριξη του ILO ποντάρει η κυβέρνηση για το εργασιακό
Στο προσκήνιο θέτει η κυβέρνηση και το εργασιακό ζήτημα, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, να συναντώνται με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Γκι Ράιντερ, και να καθιστούν σαφή την πρόθεση τους να χρησιμοποιήσουν την τεχνογνωσία και την υποστήριξη του Οργανισμού για αλλαγές στα εργασιακά ζητήματα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αντιπροεδρίας, ο κ. Δραγασάκης εκτίμησε ότι η οριστική διέξοδος από την κρίση μπορεί να προέλθει μόνο από την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Στα πλαίσια αυτά, ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την εμπειρία και την τεχνογνωσία της ΔΟΕ και ζήτησε τη συνεργασία της Οργάνωσης για:

  • Τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου εργασιακών σχέσεων που θα αποκαθιστά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και θα καταπολεμά αποτελεσματικά τη «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία.
  • Την αξιοποίηση νέων παραδειγμάτων κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, με έμφαση στην κοινωνική οικονομία και τη συνεταιριστική επιχειρηματικότητα, που ευνοούν την κοινωνική κινητοποίηση και συμμετοχή.
  • Την αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα επιτρέψουν να κινητοποιήσουμε αδρανείς πόρους και να τους διοχετεύσουμε προς την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση, τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Κατρούγκαλος: Ο ILO θα αποτελέσει τον «διαιτητή» μεταξύ δανειστών και ελληνικής κυβέρνησης

Ο ILO, βάσει του τρίτου Μνημονίου, θα αποτελέσει τον «διαιτητή» μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη συνάντησή του με τον Γκι Ράιντερ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα είναι σημαντική η συμβολή του στην επιστροφή των εργασιακών σχέσεων στην κανονικότητα που επιβάλουν οι διεθνείς «καλές πρακτικές».

Από την πλευρά του, ο κ. Ράιντερ ανέφερε ότι ο ILO δίνει μεγάλη σημασία τον κοινωνικό διάλογο, όχι μόνο μεταξύ της κυβέρνησης αλλά και των κοινωνικών εταίρων.

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας με τους επικεφαλής των δανειστών συμφωνήθηκε η σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων με βασικό έργο την επανεξέταση της εργασιακής νομοθεσίας που ισχύει στην Ελλάδα. Η επιτροπή αυτή θα απαρτίζεται από τέσσερα μέλη από την ελληνική πλευρά και τέσσερα από την πλευρά των δανειστών.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει την εμπλοκή στη διαδικασία του ILO, καθώς και της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι με το οποίο ωστόσο διαφωνούν οι θεσμοί, οι οποίοι προκρίνουν την έναρξη των διαβουλεύσεων με γνώμονα τις προτάσεις του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.