ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχέδιο Κατρούγκαλου: Βαθύ "μαχαίρι" στις επικουρικές συντάξεις

08:13 - 03 Δεκ 2015 | Οικονομία
Σχέδιο Κατρούγκαλου: Βαθύ "μαχαίρι" στις επικουρικές συντάξεις
Οι συντάξεις θα υπολογίζονται με άλλους συντελεστές για τους υψηλόμισθους και με άλλους για όσους έχουν μεσαίες ή χαμηλές αποδοχές

Νέες περικοπές έρχονται στις επικουρικές συντάξεις με βάση τον κανόνα βιωσιμότητας αντί της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος προβλέπει το κείμενο αρχών για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που παρέδωσε χθες ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος στον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπή (ΟΚΕ) κ. Γ. Βερνίκο.

 

Το κυβερνητικό σχέδιο προτείνει έναν "εναλλακτικό" τρόπο προσαρμογήςπου είναι βέβαιο ότι θα οδηγεί σε συνεχείς περικοπές προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ενιαίου επικουρικού, το οποίο δε λαμβάνει πλέον ενίσχυση από το κράτος.

 

Στο μεταξύ, οι συντάξεις θα υπολογίζονται με άλλους συντελεστές για τους υψηλόμισθους, άλλους για τις μεσαίες αποδοχές και άλλους για τους χαμηλόμισθους.

 

Η βάση του εθνικού διαλόγου που θα διεξαχθεί στην ΟΚΕ χωρίς την παρουσία της ΓΣΕΕ θα είναι το κείμενο αυτό ενώ η κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου μετατίθεται τον Ιανουάριο.

 

Σύμφωνα με το κείμενο είναι απαραίτητη η δημοσιονομική προσαρμογή που δε θα προκύψει από νέες οριζόντιες μειώσεις,αλλά από τον εξορθολογισμό του συστήματος καθώς οι συντάξεις, και ιδίως οι κύριες, πρέπει να προστατευτούν από νέες μειώσεις.

 

Στο κείμενο αναφέρεται ότι η εθνική σύνταξη θα δίνεται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και θα είναι ισόποση με το 60% του μέσου εισοδήματος. 

 

Το αναλογικό μέρος της σύνταξης θα αντιστοιχεί στις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί και θα υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές και το ποσοστό αναπλήρωσης, σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων παροχών.

 

Τα ποσοστά αναπλήρωσης θα προσδιοριστούν από αναλογιστική μελέτη με τη βοήθεια του διεθνούς γραφείου εργασίας ( ILO) ώστε να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συντάξεις ενώ θα καθιερωθεί ενιαίος υπολογισμός των συντάξεων με βάση τρία κριτήρια:

 

1.Το μισθό του εργασιακού βίου (ή εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες η τους αγρότες)

 

2. Ενιαίο, ανά μισθολογική η εισοδηματική κατηγορία ποσοστό αναπλήρωσης

 

3. Τα έτη ασφάλισης.

 

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι υψηλότερος ο συντελεστής για τις χαμηλότερες αποδοχές πχ: 65% για μισθό έως 800 ευρώ, 60% από 800-1300, 55% από 1300 έως 1800, 50% από 1800 και πάνω.

 

Τα ταμεία κύριας ασφάλισης θα συγχωνευθούν κάτω από έναν ενιαίο φορέα ενώ θα υιοθετηθεί ενιαίος τρόπος υπολογισμού των εισφορών.

 

Τέλος, το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης του συστήματος προκειμένου να καλυφθεί μέρος της απώλειας των αποθεματικών των ταμείων προβλέπει:

 

-Την αξιοποίηση των διαθεσίμων των ταμείων , στο πλαίσιο ενός σύγχρονου , αξιόπιστου και διαφανούς πλαισίου

 

-Ενιαίο σύστημα κοινωνικών πόρων

 



Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.