ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με «χάρες» και «αστερίσκους» η δόση από τους θεσμούς

12:37 - 03 Δεκ 2015 | Οικονομία
Με «χάρες» και «αστερίσκους» η δόση από τους θεσμούς
Με μια «παραχώρηση» που αφορούσε στα ασφαλιστικά ταμεία και κάμποσους «αστερίσκους»-εκκρεμότητας, ολοκλήρωσε η χώρα το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων που «ξεκλείδωσε» τη δόση των 2 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από την έκθεση των δανειστών για τη συμμόρφωση στις απαιτήσεις του μνημονίου, το θέμα της ενοποίησης στο ΕΤΕΑ των επικουρικών ταμείων και την εξασφάλιση ότι από 1η Ιανουαρίου όλα θα χρηματοδοτούνται από τις πληρωμές των ασφαλισμένων καθώς και τη διευθέτηση του θέματος του αγγελιόσημου. Αυτά θα εξεταστούν στη συνολική διευθέτηση του ασφαλιστικού, η οποία θα εξεταστεί στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης τον Γενάρη.

Οι δανειστές δείχνουν ότι υπάρχουν και ορισμένα θέματα που θα πρέπει να μπουν σε παρακολούθηση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα γίνουν όσα συμφωνήθηκαν, ή θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Σε αυτό το τελευταίο μέτωπο, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο θέμα του πτωχευτικού δικαίου.

Οι θεσμοί έχουν βάλει "αστερίσκους" που σχετίζονται με την ενέργεια, τον ΟΑΣΑ τις προμήθειες και καταγράφουν εκκρεμότητες σε άλλα πεδία.Οι εκκρεμότητες αυτές, "βαραίνουν" πλέον την διαπραγμάτευση για το δεύτερο πακέτο προπαιτούμενων του 1 δισ. ευρώ που έχει μία ασφυκτική προθεσμία συμφωνίας έως τις 11 Δεκεμβρίου, όχι μόνο βάση "τελεσιγράφου" των δανειστών, αλλά και αγορών. Σημειώνεται ότι  οι δανειστές έχουν δώσει διορία έως την προσεχή Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου για να υπάρξει  συμφωνία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για  τα 13 προαπαιτούμενα του 1 δισ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.