ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Eurogroup

16:43 - 07 Δεκ 2015 | Οικονομία
Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Eurogroup
Στο μικροσκόπιο του σημερινού Eurogroup θα τεθούν τα 13 προαπαιτούμενα για να έρθει ο «μποναμάς» του 1 δισ. ευρώ, ενώ στο «παζάρι» μπαίνουν επίσης το Ασφαλιστικό και το δημόσιο χρέος που θα ανοίξουν τον δρόμο για την τελική αξιολόγηση των θεσμών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να δεσμευτεί πως άμεσα θα εκπληρωθούν τα 13 προαπαιτούμενα που θα φέρουν το 1 δισ. ευρώ πριν την 31η Δεκεμβρίου, αλλιώς θα χρειαστούν πολλοί μήνες για να τα ξαναδεί η χώρα μας γιατί η συγκεκριμένη δόση έχει «ημερομηνία λήξης».

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η τύχη των «κόκκινων δανείων» και ποιοι φορείς (funds) θα τα πάρουν στα χέρια τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι, αρχικά τουλάχιστον, να μεταβιβαστούν μόνον επιχειρηματικά δάνεια και όχι τα στεγαστικά των νοικοκυριών. Ούτως ή άλλως όμως, εγκαινιάζεται επισήμως και στη χώρα μας ο θεσμός της αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που σημαίνει ότι η περίοδος της αθωότητας στις σχέσεις τραπεζών-δανειοληπτών πλέον τελείωσε.

Μείζον ζήτημα στις διαπραγματεύσεις αυτές θεωρείται και το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, με τους θεσμούς να ζητούν μεγαλύτερες μειώσεις στους χαμηλόμισθους «μη προσοντούχους» δημοσίους υπαλλήλους, ώστε να ανοίξει η «ψαλίδα» υπέρ των υψηλόμισθων, για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, η πρωτοβουλία και η ανάληψη ευθύνης στο δημόσιο τομέα.

Το «πακέτο» των προαπαιτουμένων ολοκληρώνεται με τις αλλαγές στη φορολογία των αγροτών, την επιλογή του διαδόχου της κυρίας Αικατερίνης Σαββαΐδου στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αλλά και οι αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, τις αυξήσεις στις αστικές συγκοινωνίες και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Για τα θέματα αυτά, το κουαρτέτο θα παραμείνει στην Αθήνα έως την Παρασκευή, ενώ δεν αποκλείεται να επιστρέψει και την ερχόμενη εβδομάδα (έως τις 18 Δεκεμβρίου) για να προετοιμάσει τις συζητήσεις για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:16 - 07 Δεκ 2015

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.