ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προαπαιτούμενα: Έτσι κλείνει το deal-Ποιους «θυσιάζει» η ελληνική πλευρά

08:43 - 08 Δεκ 2015 | Οικονομία
Προαπαιτούμενα: Έτσι κλείνει το deal-Ποιους «θυσιάζει» η ελληνική πλευρά
Το δρόμο της επιστροφής από τις Βρυξέλλες παίρνουν σήμερα οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, για να ξεκινήσουν από αύριο οι τελικές διαβουλεύσεις με το «κουαρτέτο» των δανειστών. Η δέσμευση του υπουργού Οικονομικών ήταν σαφής. Τα μέτρα υλοποιούνται άμεσα.

Το σχέδιο πλέον, όπως το περιέγραψαν οι κ.κ. Ντάιζελμπλουμ και Μοσχοβισί προβλέπει ότι έως τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν κλείσει ουσιαστικά τα πέντε πιο «καυτά» ζητήματα της ατζέντας.

Αναλυτικά:

  • Αποκρατικοποιήσεις: Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα δημιουργηθεί το νέο υπέρ-Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας και θα εξειδικευτεί η λίστα των υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων. Το ζήτημα πλέον είναι ποια περιουσιακά στοιχεία θα εκχωρήσει το κράτος, εκτός από αυτά που θεωρούνται ήδη δεδομένα, όπως τα αεροδρόμια, τα λιμάνια κλπ. Η κυβέρνηση θέλει να παρουσιάσει την κίνηση αυτή ως συμφέρουσα για το δημόσιο, εφόσον ένα μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τις εσωτερικές ανάγκες της χώρας και όχι αποκλειστικά για πληρωμή του δημοσίου χρέους. Μένει να φανεί αν τα έσοδα αυτά που θα μένουν στη χώρα, θα έρθουν από τώρα ή θα αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν στο μακρινό μέλλον.
  • «Κόκκινα δάνεια»: Δημιουργείται και στη χώρα μας η αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα κόκκινα δάνεια θα περνάνε στα χέρια τρίτων. Η αρχή θα γίνει με τα επιχειρηματικά δάνεια ενώ η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να ισχύσει και για τα στεγαστικά. Επιδιώκεται να εξαιρεθούν και κάποιοι κλάδοι επιχειρήσεων, που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για τη χωρα (ενδεχομένως πχ της ναυτιλίας).
  • Νέο μισθολόγιο στο δημόσιο: οι δανειστές θέλουν μείωση αποδοχών για χαμηλόμισθους «μη προσοντούχους» υπαλλήλους.
  • Φορολογία: Περιουσιολόγιο, σύνδεση ταμειακών μηχανών με την ΓΓΔΕ, διάδοση πλαστικού χρήματος, επιλογή νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Θα περιληφθούν και αλλαγές στα εισοδήματα του 2015, φόρος στα ενοίκια, ή και οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.
  • Άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής Ενέργειας - ΑΔΜΗΕ

Μετά τις γιορτές αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι μειώσεις στις συντάξεις και η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και οι συνολικότερες αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος για το 2016 (με αφορολόγητο βάσει δαπανών με κάρτες κλπ).

Τελευταία τροποποίηση στις 11:52 - 08 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.