ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πήραν τον ανήφορο οι αποδόσεις των ομολόγων

16:25 - 08 Δεκ 2015 | Οικονομία
Πήραν τον ανήφορο οι αποδόσεις των ομολόγων
Η αύξηση των αποδόσεων και των spread των ελληνικών κρατικών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες αποτυπώνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, την ανησυχία των αγορών ως προς την ικανότητα των ελληνικών αρχών να υλοποιήσουν βασικές και δύσκολες μεταρρυθμίσεις, όπως αυτή του Ασφαλιστικού, με επενδυτές να βλέπουν αυξημένο τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών περίπου μηνών, η απόδοση του 5ετούς ενισχύεται στο 8,81% και του 3ετούς στο 10,06%.
Η κοινωνική και πολιτική αντίσταση στις κυβερνητικές αποφάσεις ενισχύεται, σχολιάζουν οι αναλυτές, επισημαίνοντας και τις αναφορές στον Τύπο για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Οι φόβοι φαίνεται να ενισχύθηκαν μετά την αποδυνάμωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αλλά και της επιδείνωσης του προσφυγικής κρίσης που συχνά πυκνά προκαλεί και νέες εντάσεις στις σχέσεις Ελλάδας-εταίρων.
Σημειώνεται πάντως για τη καταγραφή της εξέλιξης στις πραγματικές διαστάσεις της ότι τα ποσά ελληνικών κρατικών ομολόγων που κυκλοφορούν «ελεύθερα» στην δευτερογενή αγορά είναι πολύ μικρά, λιγότερα από 30 δισ. ευρώ, και κατά συνέπεια η οποιαδήποτε μικρή αρνητική συναλλακτική κίνηση αποτυπώνεται με δυσανάλογα αυξημένο βάρος στις αποδόσεις και στα spreads. Αυτό ισχύει βέβαια και όταν οι αποδόσεις και τα spreads υποχωρούν, προκαλώντας ανακούφιση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.