ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επί τάπητος το πλαίσιο λειτουργίας των distress funds

09:29 - 09 Δεκ 2015 | Οικονομία
Επί τάπητος το πλαίσιο λειτουργίας των distress funds
Η νομοθέτηση του πλαισίου λειτουργίας εταιρειών που θα διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τέθηκε επί τάπητος στην πρώτη συνάντηση των θεσμών με τον Υπ. Οικονομιας Γιώργο Σταθάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο στόχος είναι έως την ερχόμενη Παρασκευή να κλείσει η συμφωνία για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων προκειμένου το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο να ψηφιστεί από τη Βουλή έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Όπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος που μετέχει των διαπραγματεύσεων, η ελληνική πλευρά συζητά μόνο για τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, αποκλείοντας το ενδεχόμενο πώλησης σε ξένα funds των μη εξυπηρετούμενων δανείων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Το θέμα αυτό δεν μετατίθεται ούτε στην πρώτη αξιολόγηση», ανέφερε το ίδιο στέλεχος χαρακτηριστικά.

Παράλληλα στο τραπέζι είναι η συγκρότηση Διακυβερνητικού Οργάνου Ιδιωτικού Χρέους, αλλά και η έκδοση ΚΥΑ για την εφαρμογή του νόμου Κατσέλη. Η συζήτηση με τους δανειστές με τους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομίας για τα κόκκινα δάνεια θα συνεχιστεί την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Σημειώνεται πως η λίστα με τις απαιτήσεις των δανειστών στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων περιλαμβάνει:
α) Υιοθέτηση της σχετικής νομοθεσίας για την έκδοση αδειών και την ρύθμιση για τους μη τραπεζικούς παρόχους υπηρεσιών και τις μεταφορές δανείων.
β) Εναρξη προπαρασκευαστικής εργασίας για την αναβάθμιση και τροποποίηση του νόμου για την εκκαθάριση χρεών εκτός δικαστηρίου.
γ) Την πρόταση ενός μηχανισμού συντονισμού που θα επιβλέπετε από την Τράπεζα της Ελλάδας με εντολή την εξέταση μεγάλων χρεών σε ιδιώτες και δημόσιους πιστωτές και την αναγνώριση και εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων εκκαθάρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.
δ) Υποβολή ενός προεδρικού διατάγματος για την εγκαθίδρυση δικτύου πληροφόρησης για χρέη
ε) Η Τράπεζα της Ελλάδας θα διορίσει έναν ειδικό εκκαθαριστή και θα εισάγει ένα σχήμα αμοιβής εκκαθαριστών με βάση την απόδοση, σε διαβούλευση με το ΤΧΣ
στ) Το ΤΧΣ θα ορίσει ένα μέλος Εκτελεστικού Συμβουλίου και μια εσωτερική ομάδα που θα είναι αφιερωμένη στην εκκαθάριση μη εξυπηρετούμενων δανείων
ζ) Συγκρότηση μιας νέας δομής για την εφαρμογή και επίβλεψη της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συμπεριλαμβανομένης της εγκαθίδρυσης μιας ειδικής γραμματείας συντονισμού και μιας μονάδας διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας για την στήριξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους.

Γ. Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:38 - 09 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.