ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλαλούμ με τα εισοδήματα 2015: Χωρίς αποδείξεις το αφορολόγητο

20:55 - 09 Δεκ 2015 | Οικονομία
Αλαλούμ με τα εισοδήματα 2015: Χωρίς αποδείξεις το αφορολόγητο
Δεν θα περιλαμβάνεται τελικά στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο διάταξη που θα καθιστά υποχρεωτική την προσκόμιση αποδείξεων από τους φορολογούμενους, για να μην χάσουν το αφορολόγητο ποσό για τα εισοδήματα του 2015.

Και μπορεί το υπουργείο Οικονομικών, αρχικά να το είχε συμπεριλάβει στα σχέδιά του αλλά τελικά η ρύθμιση αποσύρθηκε.

 

Σημειώνεται ότι η βάση της νομοθεσίας η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού με την υποχρεωτική συλλογή και προσκόμιση αποδείξεων από το φορολογούμενο αφορά μέχρι και τα εισοδήματα του 2014 αλλά για το 2015 υπήρχε νομοθετική εκκρεμότητα.

 

Οι φορολογούμενοι ωστόσο εξακολούθησαν κατά τη διάρκεια του έτους να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις αγορές τους.

 

Το υπουργείο Οικονομικών είχε προαναγγείλει ότι οι όποιες αλλαγές που αφορούν στην αντικατάσταση της υποχρεωτικής συγκέντρωσης αποδείξεων από τη χρήση πλαστικού χρήματος, για να μπορεί να "χτίζει" κάποιος το αφορολόγητο, θα τεθεί σε ισχύ από τα εισοδήματα του 2016 και μετά.

 

Στο μεταξύ μόλις τρεις ώρες πριν είχε γίνει γνωστό ότι το σύστημα που ίσχυε το 2014 θα εφαρμοστεί και το 2015. Συγκεκριμένα, ένα μήνα πριν από τη λήξη του έτους το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε ότι όσοι φορολογούμενοι δεν φρόντισαν να μαζεύουν αποδείξεις, αν και ο νόμος δεν το προέβλεπε, κινδύνευαν με πρόστιμο 22%.

 

Τώρα δηλαδή καταργεί τον σχετικό κώδικα στη φορολογική δήλωση και έτσι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν την έκπτωση φόρου χωρίς να έχουν τις αποδείξεις.

 

Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι όσοι μάζευαν εδώ και μήνες τις αποδείξεις απλά έκαναν... λάθος αφού δεν πρόκειται να ισχύσουν.

 

Όπως ήταν αναμενόμενο το αλαλούμ με τις αποδείξει και το "μπρος πίσω" της κυβέρνησης προκάλεσε σύγχυση τόσο στους φορολογούμενους όσο και στους λογιστές.


Νωρίτερα ο ίδιος ο Τρ. Αλεξιάδης είχε υποστηρίξει τα εξής: «Βεβαίως και θα φέρουμε διάταξη για να «κτίσουμε» το αφορολόγητο πλέον με αποδείξεις, με χρήση πλαστικού χρήματος και τραπεζικών συναλλαγών. Θα εξαιρέσουμε άτομα από μια ηλικία και πάνω και αυτούς που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε νησιά. Για την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, θα πάμε σ’ αυτά τα πράγματα. Αλλά το ξαναλέω: άλλο η ενημέρωση άλλο η παραπληροφόρηση».

 

Αφορολόγητο και χρήση πλαστικού χρήματος από το 2016


Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλωντη σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τη χρήση πλαστικού χρήματος, καθώς και τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα ελέγχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.


Η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού με τη χρήση πλαστικού χρήματος θα αφορά τα εισοδήματα του 2016, οπότε και θα καταργηθεί η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών.

 

Τα προαπαιτούμενα 

 

Συνοπτικά, τα 13 προαπαιτούμενα που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση ως τις 19 Δεκεμβρίου είναι τα εξής:


-Η συγκρότηση Ομάδας Δράσης για τη δημιουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων του υπάρχοντος (ΤΑΙΠΕΔ) για το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Το θέμα είναι περίπλοκο, καθώς οι δανειστές ζητούν πολιτική και λειτουργική ανεξαρτησία από την κυβέρνηση.

 

-Το σχέδιο των Βρυξελλών φέρει σφραγίδα Βερολίνου, καθώς προβλέπει ότι η Ομάδα Δράσης θα ελέγχει τα βασικά όργανα του Ταμείου για τα οποία ήδη ακούγονται υποψηφιότητες από Γαλλία και Γερμανία.


-Η λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ή ισοδύναμο μέτρο).


-Η ψήφιση του νόμου για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα ισχύει από 1.1.2016.


-Η νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η επιλογή του αντικαταστάτη τηςΚατερίνας Σαββαΐδου. Ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη.


-Η «στρατηγική» για τα «κόκκινα» δάνεια, με μετάθεση μεν της συζήτησης για την πρώτη κατοικία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην αξιολόγηση του Ιανουαρίου, αλλά και ψήφιση του πλαισίου για τη χορήγηση αδειών σε μη τραπεζικά ιδρύματα που θα διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια.


-Δέκα δράσεις της Εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.


-Μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και των τριγωνικών συναλλαγών στον ΦΠΑ.


-Υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και τη μείωση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.


-Λειτουργία της επιτροπής που θα εγκρίνει τους διορισμούς προέδρων και μελών διοικητικού συμβουλίου στις τράπεζες.


-Εκδοση δευτερεύουσας νομοθεσίας για το πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών.


-Επιτάχυνση συγχρηματοδοτούμενων έργων.


-Ο δασικός νόμος και ο χωροταξικός σχεδιασμός.


-Εκδοση της υπουργικής απόφασης για την επανασύσταση της διυπουργικής επιτροπής για τα κλειστά επαγγέλματα.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.