ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μόνο μέσω καρτών χτίζεται το αφορολόγητο για το 2016

10:22 - 12 Δεκ 2015 | Οικονομία
Μόνο μέσω καρτών χτίζεται το αφορολόγητο για το 2016
Προκειμένου να έχουν αφορολόγητο οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν αγορές μόνο μέσω κάρτας οι οποίες θα πρέπει να αγγίζουν τα 9.545 ευρώ

Αποκλειστικά και μόνο μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών και συναλλαγών μέσω τραπεζών θα «χτίζεται» το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους το 2016.

 

Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μετά τη συνάντηση που είχε με τους θεσμούς, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη νέα ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

 

Αυτό ισχύει και για τις ειδικές κατηγορίες δαπανών που οδηγούν σε μείωση του φόρου και για τα ιατρικά έξοδα.

 

Ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε ακόμα ότι κάθε δαπάνη που θα περιλαμβάνεται στη δήλωση θα πρέπει να γίνεται μέσω κάρτας ή τραπεζών, όπως για παράδειγμα η αγορά αυτοκινήτου.

 

Το σχέδιο για το πλαστικό χρήμα και το αφορολόγητο προβλέπει:

 

-Από τον Ιανουάριο 2016 όλες οι δαπάνες θα πρέπει να έχουν γίνει με «πλαστικό χρήμα» ή μέσω τραπεζών. Δηλαδή θα πρέπει να πληρώνονται μέσω τραπεζικού συστήματος τα ενοίκια, τα δίδακτρα, οι αγορές ακινήτων, Ι.Χ., σκαφών αναψυχής, ιατρικές δαπάνες, διατροφές.

 

-Για να έχει κάποιος μισθωτός ή συνταξιούχος αφορολόγητο όριο θα πρέπει να συγκεντρώσει το 10% του εισοδήματος μέσω καρτών ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών.

 

-Εξετάζεται να μην υπάρχει υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων με κάρτες για συνταξιούχους άνω των 75 ετών και σε κάποιες ακριτικές περιοχές της χώρας.

 

-Εξετάζεται να μειωθεί το όριο των 500 ευρώ που γίνονται σήμερα οι συναλλαγές υποχρεωτικά με τραπεζική επιταγή ή μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών.

 

Ερώτημα παραμένει και απαιτεί διευκρίνιση από το υπουργείο Οικονομικών εάν ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να πραγματοποιεί τις αγορές αυτές μέσω μίας και μοναδικής πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και ενός τραπεζικού λογαριασμού, τον οποίο θα δηλώνει στο taxis ή θα έχει το δικαίωμα δήλωσης και περισσότερων.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" κάθε μισθωτός και συνταξιούχος με εισόδημα χαμηλότερο του ορίου αυτού, θα πρέπει να πληρώσει με πιιστωτική, χρεωστική ή e-banking συνολικές δαπάνες ίσες με το εισόδημά του ενώ όσοι δηλώνουν μεγαλύτερο εισόδημα από τα 9.545 ευρώ, οι δαπάνες του θα πρέπει να το φτάσουν.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.