ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η "μαύρη τρύπα" στα ταμεία φέρνει μειώσεις στις συντάξεις

12:49 - 13 Δεκ 2015 | Οικονομία
Η "μαύρη τρύπα" στα ταμεία φέρνει μειώσεις στις συντάξεις
Η μείωση, σε εφαρμογή του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018, της κρατικής επιχορήγησης στο ΙΚΑ κατά 28% οδηγεί το μεγαλύτερο ταμείο της χώρας το 2016 σε έλλειμμα - ρεκόρ ύψους 2,162 δις ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα χρέη σε άλλους φορείς που φέτος έφτασαν σχεδόν στο 1 δις ευρώ αλλά ούτε και οι απλήρωτες - σε αναμονή συντάξεις.

Αν κάποιος προσπαθούσε να "κλείσει" την τρύπα στο Ταμείο θα έπρεπε να σταματήσει την καταβολή συντάξεων για 6 μήνες ή να ρευστοποιηθεί ολόκληρη η κινητή περιουσία που ανέρχεται στα 14,4 δισ. ευρώ.

 

Τα οικονομικά στοιχεία των Ταμείων δείχνουν κενό ύψους 13,88 δισ. ευρώ κάτι που μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα αφού είναι σχεδόν δεδομένες οι περικοπές στις συντάξεις, τουλάχιστον από την πλευρά των δανειστών, ακόμα και αν η κυβέρνηση δηλώνει μέσω των υπουργών της ότι έχουν "στόχο" να αποφευχθούν οι περικοπές αν μη τι άλλο στις κύριες συντάξεις.

 

Το 1 δισ. ευρώ από την τρύπα των 13,88 δισ. προέρχεται από τα καθυστερούμενα εφάπαξ, κύριες και επικουρικές συντάξεις που οφείλουν τα Ταμεία σε 330.000 ασφαλισμένους που υπέβαλαν αίτηση σύμφωνα με κυριακάτικη εφημερίδα.

 

Το ποσό αυτό δεν μπορεί να αποπληρωθεί γιατί δεν υπάρχει, η μη πληρωμή του όμως ισοδυναμεί με διόγκωση των ελλειμμάτων των άλλων φορέων.

 

Η τρύπα δεν δημιουργήθηκε βέβαια σήμερα αλλά έρχεται από το παρελθόν, καθώς το ΙΚΑ αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει τα ταμειακά του ελλείμματα παρακρατώντας τις εισφορές που θα έπρεπε να αποδίδει στον ΕΟΠΥΥ, στον ΟΑΕΔ και σε άλλους φορείς (ΟΑΕΕ) από τη συμμετοχή του στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση.

 

Η μεγαλύτερη μείωση εσόδων προκαλείται από τη μειωμένη κρατική επιχορήγηση που θα είναι 2,752 δις ευρώ για τις συνταξεις και 430 εκατ ευρώ για την καταβολή του ΕΚΑΣ, δηλαδή συνολικά 3.182 δις ευρώ έναντι 4,281 δις ευρώ εγείροντας σοβαρά ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο θα "καλυφθούν" αν δεν...περικοπούν οι  σχετικές υποχρεώσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.