ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέτωπο με τους δανειστές ανοίγει το "παράλληλο πρόγραμμα"

08:33 - 17 Δεκ 2015 | Οικονομία
Μέτωπο με τους δανειστές ανοίγει το "παράλληλο πρόγραμμα"
Οι τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να αποφασίσουν σήμερα αν θα δεχτούν την εκταμίευση της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ-Τι ενόχλησε το κουαρτέτο των δανειστών;

Ερωτηματικά και αμφιβολίες έχει δημιουργήσει στο κουαρτέτο, σύμφωνα με πηγές των Θεσμών, το σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει μέρος του «παράλληλου προγράμματος» του ΣΥΡΙΖΑ και που κατατέθηκε στη Βουλή ως «αντίβαρο» ουσιαστικά στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα αλλά και στις οδυνηρές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια.


Οι δανειστές εκφράζουν προβληματισμό για τη δημοσιονομική επίπτωση ορισμένων διατάξεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο αφού θεωρούν ότι η κοστολόγηση των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο είναι πλημμελής -ή και ανύπαρκτη, σε ορισμένες περιπτώσεις- και θα επιφέρει αξιόλογη δημοσιονομική επίπτωση.

Μάλιστα άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί η λήψη νέων εισπρακτικών μέτρων από την κυβέρνηση, για να καλυφθεί ακριβώς αυτό το κόστος.

 

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται μέτρα τα οποία έχουν μεν δημοσιονομικές επιπτώσεις, αλλά έχουν συζητηθεί κατά καιρούς με το κουαρτέτο, καθώς και άλλα μέτρα τα οποία δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

 

Από την άλλη τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν αισχρές κοινοβουλευτικές διαδικασίες και την ύπαρξη φωτογραφικών διατάξεων στο νομοσχέδιο το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκε χωρίς να έχει κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και χωρίς να υπάρχει γνωμοδότηση από την προπαρασκευαστική επιτροπή.

 

Ωστόσο, πηγές των δανειστών αναφέρουν ότι η εκταμίευση της δόσης του ενός δις ενδεχομένως να γίνει αύριο Παρασκευή (18/12) αφού το μεγαλύτερο μέρος των προαπαιτούμενων αλλά και η δημοσίευση υπουργικών αποφάσεων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δείχνουν αυτήν την κατεύθυνση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.