ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Κογκρέσο, το ΔΝΤ και το ελληνικό χρέος

16:07 - 17 Δεκ 2015 | Οικονομία
Το Κογκρέσο, το ΔΝΤ και το ελληνικό χρέος
Υπό τον ασφυκτικό κλοιό του αμερικανικού Κογκρέσου κινδυνεύει να υποπέσει το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς οι γερουσιαστές είναι κοντά στο να τους χορηγηθεί άδεια να εγκρίνουν τα έκτακτα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς στις πιο αδύναμες οικονομίες, όπως η Ελλάδα, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλούνται οι Financial Times.

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα υπό προώθηση νομοσχέδιο, με το οποίο αν "περάσει" θα ζητηθεί να καταργηθεί η "εξαίρεση" που δημιουργήθηκε το 2010, για να μπορέσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και θα διεξαχθεί έρευνα για το αν το ΔΝΤ θα έπρεπε να απαιτεί εγγυήσεις προκειμένου να εξασφαλιστούν οι δόσεις της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, π.χ. με εκχωρήσεις των λιμανιών της στο Ταμείο.

Αν και δεν υπάρχει αναφορά σε κάποια συγκεκριμένη χώρα καθίσταται φανερό ότι εάν περάσει αυτή η πρόταση από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ζητηθούν και από την Ελλάδα εγγυήσεις για τα δάνεια που έχει λάβει από το Ταμείο και πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η χώρα μας δεν συγκαταλέγεται – μετά την αδυναμία αποπληρωμής του ΔΝΤ φέτος το καλοκαίρι – στα κράτη με... πρότερο έντιμο βίο, αναφορικά με την αποπληρωμή των δανείων τους.

Παράλληλα οι όποιες εγγυήσεις τυχόν ζητηθούν θα αφορούν μελλοντικά δάνεια που μπορεί να προσφέρει το ΔΝΤ στη χώρα μας και όχι αυτά που έχουν, ήδη, δοθεί. Εξέλιξη η οποία πιθανώς να καταστήσει ακόμη πιο περίπλοκη τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.