ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόκκινα δάνεια: Ο θεσμός της διαμεσολάβησης εναλλακτική για δανειολήπτες

16:30 - 22 Δεκ 2015 | Οικονομία
Κόκκινα δάνεια: Ο θεσμός της διαμεσολάβησης εναλλακτική για δανειολήπτες
Ο νεόκοπος θεσμός της διαμεσολάβησης παρουσιάζεται ως εναλλακτική για την καλύτερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους δανειολήπτες.

Είναι ενδεικτικό ότι εκδήλωση του Ορφανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος του Οργανισμού  Π. Πικραμένος τόνισε ότι θα ήταν ευχής έργο να υπήρχε μια διαδικασία για τη συνεργασία των distress funds και των οργανισμών διαμεσολάβησης για την ανακούφιση των δικαστηρίων και την καλύτερη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Στην εκδήλωση για τον Οργανισμό πίσω από τον οποίο συστοιχίζονται όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και οι παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς τονίστηκε ότι ο θεσμός δίνει λύσεις και βοηθά τους δανειολήπτες να ενταχθούν αυτόματα στη διαδικασία του κώδικα καλού δανειολήπτη.

Οι τράπεζες έχουν αναπτύξει εσωτερικά μηχανισμούς διαμεσολάβησης για τα κόκκινα δάνεια και δημιουργούν νέα προϊόντα "αυτή η ικανότητα συνδιαλλαγής με τους καταναλωτές για αναδιάρθρωση δανείων είναι μεγάλη πρόκληση για όλους εν’ όψει και του νέου θεσμικού πλαισίου" είπε η πρόεδρος της ΕΤΕ και της ΕΕΤ Λούκα Κατσέλη απαντώντας σε ερώτηση του Reporter.gr. Δεν είναι υποχρεωτικός ο θεσμός της διαμεσολάβησης πριν πουληθούν τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες στα distress funds συμπλήρωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη στην εκδήλωση για τη δημιουργία οργανισμού διαμεσολάβησης από 14 φορείς και συγκεκριμένα ανέφερε: "Δεν υπάρχει θεσμική επαφή με τα distress funds για τη διαμεσολάβηση ως διαδικασία πριν πουληθούν τα κόκκινα δάνεια".

Σε ερώτηση του Reporter  εάν ο θεσμός της διαμεσολάβησης θα περιλαμβάνεται υποχρεωτικά στη διαδικασία μεταφοράς κόκκινων δανείων σε distress funds είπε: "η θέση γενικά των τραπεζών είναι ότι η διαχείριση κόκκινων δανείων μέσω τρίτων θα έχει σχέση με τους όρους και την τιμή για τη μεταφορά, διαφορετικά οι τράπεζες διαχειρίζονται μόνες τους πολύ καλά το θέμα".

Αυτή τη στιγμή στο site του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως τόνισε ο ΓΓ της διοικούσας επιτροπής του ΟΜΕΔ Νικόλας Κανελλόπουλος υπάρχει λίστα με 1500 διαμεσολαβητές πιστοποιημένους και μπορεί κάποιος να απευθυνθεί εκεί αλλά και οι φορείς θα φροντίσουν για την ενημέρωση του πολίτη. Όσον αφορά στο κόστος η νομοθεσία ότι ορίζεται σε 100 ευρώ ανά ώρα με ανωτάτη χρονοχρέωση τις 24 ώρες αλλά ολοκληρώνεται γύρω στις 8 ώρες. Συνολικά ολοκληρώνεται σε ένα μήνα με δυο τρεις συναντήσεις. Το κέρδος δεν είναι μόνο οικονομικό λοιπόν, σημείωσαν οι ομιλητές σε σχετική εκδήλωση.

"Η καθυστερημένη απονομή δικαιοσύνης δεν είναι δικαιοσύνη" είπε ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του ΟΠΕΜΕΔ Παναγιώτης Πικραμένος σημειώνοντας την αναγκαιότητα της επίλυσης διαφορών με εξωδικαστικό τρόπο. Μισό εκατομμύριο υποθέσεις είναι στα πινάκια δικάσιμων στα δικαστήρια όλης της χώρας αλλά παρά την προβολή της διαμεσολάβησης δεν λειτουργεί ο θεσμός στην πράξη, όπως αναφέρθηκε σε σχετική εκδήλωση. Ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών καλείται να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα της καθυστερημένης απονομής δικαιοσύνης είπε ο κ. Πικραμμένος. θα κάνει γνωστό το θεσμό της διαμεσολάβησης που υπάρχει από το 2010 (με μικρή αποτελεσματικότητα μέχρι τώρα) και που αν πετύχει θα βοηθήσει τα δικαστήρια να μειώσουν τον όγκο εργασίας τους και θα προσθέσει δικηγορική ύλη στους δικηγόρους εάν αυτό φοβούνται οι δικηγόροι. Κυρίως όμως μακροπρόθεσμα θα αλλάξει η νοοτροπία.

Η Λούκα Κατσέλη από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών υπογράμμισε ότι δεν έχει κουλτούρα διαπραγμάτευσης συμβιβασμού μέσα από το διάλογο διαμεσολάβησης ο Έλληνας. Περνώντας από τα υπουργεία για την αλλαγή της τιμής των φαρμάκων είδα την αδυναμία των φορέων να συζητήσουν για να βρουν κύλιση. Ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είχε αδυναμία εξεύρεσης λύσης μέσα από εξωδικαστικές διαδικασίες. Στο υπουργείο Εργασίας το ίδιο πρόβλημα αδυναμία συζήτησης για να βρεθούν λύσεις. Αυτό προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτός ο οργανισμός. Καταφέραμε 14 φορείς να στηρίξουμε τον καινούργιο οργανισμό και πρέπει να συμμετάσχουν και οι οργανώσεις καταναλωτών για να εμπεδωθεί ο θεσμός, Όσον αφορά για τις τράπεζες να αναπτυχθούν οι διαδικασίες εκείνες που θα διευκολύνουν τη διαμεσολάβηση μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών. Υπάρχουν θεσμοί παραπόνων και ο τραπεζικός διαμεσολαβητής αλλά δεν είναι γνωστές αυτές οι δομές.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σημείωσε ότι η χώρα μας πρώτη ανάμεσα σε 47 έχει πληρώσει πρόστιμο καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης και σημείωσε τη σημασία της εναλλακτικής επίλυσης διαφορών.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας ανέφερε ότι η διαμεσολάβηση χρειάζεται κυρίως για οικονομικές διαφορές. Γεννάται μια νέα επιχειρηματική κουλτούρα σε ευρύτερα στρώματα πληθυσμού οπότε ο ΣΕΒ υποστηρίζει με προθυμία το θεσμό.

Ο κ. Καββαθάς από τη ΓΣΕΒΕΕ ανέφερε ότι μετά από τα χρόνια της ύφεσης και των μνημονίων δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να φτιάξουμε ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη. Το διοικητικό κόστος από τις καθυστερήσεις της δικαιοσύνης βαρύνει υπερβολικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πολλές φορές λόγω αυτού του κόστους αποφεύγουν τη δικαστική οδό. Η δημιουργία ενός φορέα για την προώθηση της διαμεσολάβησης είναι αναγκαίος για την ταχεία απονομή δικαιοσύνης και θα απελευθερώσει πόρους.

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής ανέφερε ότι συχνά μιλάμε για ταχεία απονομή δικαιοσύνης αλλά δεν έχει γίνει επί της ουσίας προσπάθεια για την προώθηση της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών. Μισό εκατομμύριο υποθέσεις, είπε, είναι στα πινάκια δικάσιμων στα δικαστήρια όλης της χώρας αλλά παρά την προβολή της διαμεσολάβησης δεν λειτουργεί ο θεσμός στην πράξη. Διασύνδεση των διαμεσολαβητών με την αγορά εργασίας θα επιχειρήσει ο ΔΣΑ.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός ανέφερε ότι πρέπει μέσα σε ένα χρόνο δραστηριότητας να έχουμε κάνει συγκεκριμένα μετρήσιμα πράγματα για το θεσμό για να μην κατηγορούνται οι κυβερνήσεις ότι δεν κάνουν κάτι.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.