ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Real estate: Η παγκόσμια «άνθιση» και η ελληνική πραγματικότητα

12:18 - 23 Δεκ 2015 | Οικονομία
Real estate: Η παγκόσμια «άνθιση» και η ελληνική πραγματικότητα
Η παγκόσμια «έκρηξη» στις τιμές των κατοικιών επιταχύνει περαιτέρω, με την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και ορισμένες περιοχές της Ασίας-Ειρηνικού να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και την Ελλάδα να κατατάσσεται στις πιο αδύναμες ευρωπαϊκές αγορές.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την τελευταία έκθεση του Global Property Guide, που εξετάζει τις τιμές πώλησης των κατοικιών σε επιλεγμένες αγορές ανά τον κόσμο.

Ειδικά για τη χώρα μας, όπως επισημαίνεται στη μελέτη που λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία έως και το τρίτο τρίμηνο του 2015, είναι η 7η πιο αδύναμη αγορά κατοικίας στον κόσμο σε ένα σύνολο 41 χωρών ανά τον κόσμο με μία πτώση τιμών σε ετήσια βάση της τάξεως του 4,35% (Σεπτέμβριος 2015/ Σεπτέμβριος 2014). Το ...ενθαρρυντικό, κατά το Global Property Guide, είναι το ότι εφέτος η μείωση των τιμών των κατοικιών στη χώρα μας ήταν μικρότερη σε σύγκριση με πέρυσι, οπότε το αντίστοιχο ποσοστό είχε διαμορφωθεί στο -7,02%. Σε τριμηνιαία βάση, από τον Ιούλιο δηλαδή των capital controls έως τον Σεπτέμβριο η πτώση στις τιμές για την ελληνική αγορά κατοικιών διαμορφώνεται στο 1,1%.

Παγκοσμίως, η ισχυρότερη αγορά στον κόσμο στον τομέα των κατοικιών είναι το Κατάρ με μία άνοδο στις τιμές κατά 16,42% στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2015 έναντι του Σεπτεμβρίου του 2014 και ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση η Νέα Ζηλανδία με άνοδο κατά 14,86% και το Χόνγκ Κόνγκ με 12,64%, ενώ Σουηδία και Ιρλανδία ακολουθούν στην τέταρτη και πέμπτη θέση με αύξηση στις τιμές τους κατά 11,26% και 9,24%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.