ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα όρια συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων σε ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ

12:12 - 23 Δεκ 2015 | Οικονομία
Τα όρια συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων σε ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ
Τις μεταβολές που πραγματοποιούνται στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων σε ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ επισημαίνει με δύο εγκυκλίους του το υπουργείο Εργασίας. Όπως και στο ΙΚΑ και το Δημόσιο, αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας από 6 μήνες έως και 17 χρόνια έως το 2018, ώστε από το 2019 και μετά τα γενικά όρια ηλικίας σε όλα τα Ταμεία να είναι 67 έτη ή 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης.

Η εγκύκλιος του Υπ. Εργασίας που αφορά τους μηχανικούς, γιατρούς και νομικούς που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ,ΤΑΝ) και τους ελεύθερους επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ περιγράφει τις μεταβολές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τη λήψη πλήρους και μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος από τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, βάσει του νόμου 4336/2015.

Ειδικότερα:

Από 1/1/2022 για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος απαιτείται η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας (με 40 έτη ασφάλισης) ή η συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας (με 15 έτη ασφάλισης).

Για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, εφόσον προβλέπεται η σχετική δυνατότητα από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, απαιτείται η συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας (με 15 έτη ασφάλισης).

Από την παραπάνω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εξαιρούνται τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 18/8/2015.

Ως θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα θεωρούνται εκείνα που μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος για συνταξιοδότηση χρόνος ασφάλισης και το όριο ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, και μπορούν να ασκηθούν οποτεδήποτε.

Για τους ασφαλισμένους που δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 18/8/2015, τα προβλεπόμενα βάσει του προγενέστερου νομοθετικού πλαισίου όρια ηλικίας συνταξιοδότησης λόγω γήρατος αυξάνονται σταδιακά έως την 31/12/2021.

Επιπλέον, στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, επιβάλλεται, πέραν του συνολικού ήδη προβλεπόμενου από την ισχύουσα νομοθεσία ποσοστού μείωσης της σύνταξης, επιπλέον ποσοστό μείωσης 10% μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου κατά περίπτωση νέου μεταβατικού ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

Το επιπλέον ποσό της μείωσης υπολογίζεται επί του ποσού της σύνταξης που προκύπτει μετά την εφαρμογή της προβλεπόμενης μείωσης κατά 1/200 για κάθε μήνα ασφάλισης μέχρι τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση ορίου ηλικίας πλήρους σύνταξης.

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων και ειδικότερα οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, οι συνταξιοδοτούμενοι βάσει του ν.612/1977 ή με διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτή, καθώς και οι μητέρες ή οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.