ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Βόμβα» S&P: Κίνδυνος νέας στάσης πληρωμών από την Ελλάδα

15:45 - 23 Δεκ 2015 | Οικονομία
«Βόμβα» S&P: Κίνδυνος νέας στάσης πληρωμών από την Ελλάδα
Μαύρα είναι τα μαντάτα για τον ελληνικό λαό καθώς ο οίκος Standard & Poor's εμφανίζει πολύ πιθανό το ενδεχόμενο νέας στάσης πληρωμών το 2016.

Οι πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούν τον πρωταρχικό κίνδυνο για την πορεία της χώρας.

«Η ανάγκη της κυβέρνησης να εφαρμόσει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στις συντάξεις και τα επιδόματα μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επιπρόσθετες περικοπές δαπανών, αυξάνουν την πιθανότητα ακόμα ενός γύρου πολιτικής αστάθειας στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς η πρώτη αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος από τον ESM έχει καθυστερήσει για Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2016. Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει επικίνδυνη στην εφαρμογή του προγράμματος και να επαναφέρει τους κινδύνους μίας νέας στάσης πληρωμών», προειδοποιεί ο αναλυτής του οίκου Frank Gill, που υπογράφει το σκέλος της έκθεσης που αφορά τη χώρα μας.

«Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση CCC+ που έχουμε στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει κατά την άποψη μας την σχεδόν απόλυτη εξάρτηση της ελληνικής κυβέρνησης σε ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοοικονομικές και οικονομικές συνθήκες για να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις το επόμενο 12μηνο. Αυτό σημαίνει ότι μία στάση πληρωμών, αν και λιγότερο πιθανή σε σχέση με τον προηγούμενο Ιούνιο, εξακολουθεί να αποτελεί μία πιθανότητα», σημειώνεται στο άρθρο.

Και ο κ. Gill συνεχίζει: «θεωρούμε ότι η συμμόρφωση με τους όρους που έχουν τεθεί στο φιλόδοξο οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας θα είναι κρίσιμη για την επιβίωση του ταλαιπωρημένου τραπεζικού συστήματος, του οποίου η ενδυνάμωση είναι ιδανική ώστε να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η επιστροφή της εμπιστοσύνης».

Όπως σημειώνει μάλιστα «η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης χρηματοδότησης που υπολογίζεται στα 77,9 δισ ευρώ (40% του ΑΕΠ), με την οποία χρηματοδοτείται η έκθεση των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα, είναι επίσης κρίσιμο στοιχείο για τη διασφάλιση ότι οι εγχώριες ελληνικές τράπεζες μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν το βραχυπρόθεσμο χρέος της κυβέρνησης συνεχίζοντας τη μετακύλιση των εντόκων γραμματίων ύψους 15 δισ. ευρώ (8,5% του ΑΕΠ) που διακρατούν».

Ο οίκος θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα αποφύγει με κάθε κόστος την κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος, το οποίο σήμερα μετρά καταθέσεις που φθάνουν το 70% του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου «περιμένουμε απ' αυτήν να συμμορφωθεί με τα κριτήρια του προγράμματος προσαρμογής ώστε να αποτραπεί μία νέα στάση πληρωμών, ιδίως εάν δοθεί μία νέα ελάφρυνση του επίσημου χρέους (κάτι που αναμένεται να συζητηθεί μετά την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής)».

Ωστόσο ο οίκος τονίζει πως το δίμηνο που ακολουθεί είναι «φωτιά» καθώς θα πρέπει να προωθηθούν δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα που ίσως προκαλέσουν πολιτική αστάθεια. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η επαναφορά του κινδύνου για νέα στάση πληρωμών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.