ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόκκινοι δανειολήπτες: Ευκαιρία τελευταίας στιγμής από τις τράπεζες

11:45 - 25 Δεκ 2015 | Οικονομία
Κόκκινοι δανειολήπτες: Ευκαιρία τελευταίας στιγμής από τις τράπεζες
Οι τράπεζες καλούν τους κόκκινους δανειολήπτες να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους προκειμένου να προλάβουν τα κοράκια των distress funds

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ειδοποιητήρια έφυγαν από τις τράπεζες προς τους κόκκινους δανειολήπτες που δεν έχουν πληρώσει τη δόση του δανείου τους για περισσότερες από 90 μέρες προκειμένου να προλάβουν τα «κοράκια» των distress funds που… καταφθάνουν.

 

Οι τράπεζες προτείνουν ακόμα και εκχώρηση ακινήτου, με αντάλλαγμα να παραμένει ο δανειολήπτης σε αυτό, καταβάλλοντας ενοίκιο ενώ οι δανειολήπτες θα πρέπει  μέχρι το τέλος του μήνα να υποβάλουν τα στοιχεία εσόδων-εξόδων τους.


Τις τελευταίες μέρες τριπλασιάστηκαν οι αιτήσεις δανειοληπτών για υπαγωγή τους στο νόμο Κατσέλη ως μία από τις τελευταίες ευκαιρίες για να σώσουν τις περιουσίες τους, καθώς οι μέχρι τώρα όροι των ευνοϊκών ρυθμίσεων γίνονται πιο αυστηροί με την έλευση του νέους έτους (αλλάζει το πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς) και των «κορακιών» των distress funds.


Στο μεταξύ από 1η Ιανουαρίου το "σωσίβιο" της πρώτης κατοικίας για μια τετραμελή οικογένεια από τις 450.000 ευρώ αντικειμενική αξία πέφτει στις 220.000 ευρώ, ενώ θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια για τους αιτούντες.

 

Το ΥΠΟΙΚ έδωσε προθεσμία 47 ημερών στους δανειολήπτες, μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2016 προκειμένου να προσκομίσουν όλα τα δικαιολογητικά και ενώ οι τράπεζες έστειλαν ένα εκατομμύριο ειδοποιητήρια (για αρχή) προς τους δανειολήπτες οι οποίοι έχουν καθυστερήσει 90 ημέρες να πληρώσουν τη δόση των «κόκκινων» δανείων τους ενώ αργότερα θα σταλούν «ραβασάκια» και σε όσους έχουν μικρότερες καθυστερήσεις, ακόμα και ενός μήνα.


Όσοι παραλάβουν τη σχετική επιστολή, καλούνται να συμπληρώσουν μια τυποποιημένη φόρμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, στην οποία θα αναγράφουν πλήρως τα οικονομικά τους στοιχεία, με βάση τα οποία οι τράπεζες θα προτείνουν κάποιες ρυθμίσεις για τα δάνειά τους.

 

Τα τέσσερα βήματα για να αποφευχθεί ο πλειστηριασμός είναι:


1. Ο οφειλέτης να υποβάλει στην τράπεζα τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του (εισοδήματα, ενοίκια, τόκοι, δαπάνες διαβίωσης κλπ) και την ακίνητη περιουσία του.


2. Αν δεν ανταποκριθεί μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία, η τράπεζα στέλνει δεύτερη προειδοποιητική επιστολή. Αν και πάλι ο δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί, χαρακτηρίζεται «μη συνεργάσιμος» και τίθενται σε εφαρμογή οι διαδικασίες διεκδίκησης των οφειλών από την τράπεζα, ακόμη και μέσω πλειστηριασμού.


3. Αν ο δανειολήπτης ανταποκριθεί και αφού εξεταστεί το οικονομικό προφίλ του, η τράπεζα εντός έξι μηνών θα υποβάλλει τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της οφειλής. Ο δανειολήπτης μέσα 15 μέρες πρέπει να απαντήσει αν αποδέχεται τη ρύθμιση ή αν έχει να αντιπροτείνει δικό του σχέδιο.


4. Αν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην τράπεζα και το δανειολήπτη, τίθενται σε εφαρμογή οι διαδικασίες διεκδίκησης του δανείου από την τράπεζα ακόμα και μέσω πώλησής του, στην περίπτωση που το δάνειο είναι επιχειρηματικό ή στεγαστικό που δεν αφορά στην πρώτη κατοικία. Αν το δάνειο είναι μικρομεσαίας επιχείρησης, στεγαστικό πρώτης κατοικίας ή καταναλωτικό, η πώληση αναμένεται να απελευθερωθεί υπό προϋποθέσεις μετά τις 15 Φεβρουαρίου.


Σε ό,τι αφορά στα μεγάλα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, οι τράπεζες επιλέγουν τη λεγόμενη ενεργή διαχείριση, όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατά περίπτωση και έπειτα από διαπραγμάτευση, προκειμένου να επιτευχθεί η διάσωση της εκάστοτε εταιρείας.


Τα πιστωτικά ιδρύματα θα ελέγχουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και θα ζητούν συγκεκριμένο επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο να διασφαλίζει την επιστροφή σε αναπτυξιακή πορεία. Τα «κόκκινα δάνεια» θα μετατρέπονται ουσιαστικά σε μετοχικό κεφάλαιο, με στόχο οι τράπεζες να έχουν ρόλο και λόγο στη διοίκηση των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.


Στις περιπτώσεις που δεν τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις, τα δάνεια θα περνούν στις εταιρείες διαχείρισης (τα λεγόμενα distress funds).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.