ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στενός «τραπεζικός κορσές» στους «κόκκινους» (κακοπληρωτές) δανειολήπτες

09:14 - 28 Δεκ 2015 | Οικονομία
Στενός «τραπεζικός κορσές» στους «κόκκινους» (κακοπληρωτές) δανειολήπτες
Σφίγγει σταδιακά ο κλοιός των τραπεζών γύρω από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, με τους «κόκκινους» δανειολήπτες να έχουν στη διάθεσή τους μια τελευταία ευκαιρία προκειμένου να σώσουν την περιουσία τους και να κάνουν ρυθμίσεις των δανείων τους.

Οι προθεσμίες που τίθενται τόσο για την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας, όσο και για την υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη αναμένεται να τους διαχωρίσουν το αργότερο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου από τους πραγματικά αδύναμους δανειολήπτες. Ήδη οι τράπεζες ξεκίνησαν να στέλνουν «ραβασάκια» προς τους δανειολήπτες που έχουν καθυστερήσει περισσότερο από τρεις μήνες (90 μέρες) να πληρώσουν τη δόση των δανείων τους.

Αργότερα θα σταλούν ειδοποιητήρια σε όσους έχουν μικρότερες καθυστερήσεις, ακόμα και ενός μήνα. Όσοι παραλάβουν τη σχετική επιστολή, καλούνται από τις τράπεζες να συμπληρώσουν μια τυποποιημένη φόρμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου όπου θα αναγράφουν πλήρως τα οικονομικά τους στοιχεία.

Τραπεζικά στελέχη μιλούν για έναν αριθμό περίπου 30.000 δανειοληπτών που ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι αρνούνται συστηματικά να προβούν σε ρύθμιση με την τράπεζά τους, ισχυριζόμενοι ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε σε μία αμελητέα δόση. Οι τράπεζες ζητούν από τους χαρακτηριζόμενους και ως συστηματικούς κακοπληρωτές να σπεύσουν να προχώρήσουν σε διευθέτηση των οφειλών τους, πριν έρθουν τα... distress funds αφού θα μπούνε στη λίστα των μη συνεργάσιμων δανειοληπτών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που είχαν γίνει στον Κώδικα Δεοντολογίας τον Οκτώβριο, η πρώτη υποχρεωτική ειδοποίηση της τράπεζας προς τον οφειλέτη «μπορεί να αποσταλεί μέχρι την 30ή Δεκεμβρίου 2015 για τις περιπτώσεις δανείων που συμπληρώνουν οποτεδήποτε μέχρι και την 15η Δεκεμβρίου 2015 καθυστέρηση μεγαλύτερη των τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών».

Με βάση τα στοιχεία που θα λάβουν από τους δανειολήπτες, οι τράπεζες θα προτείνουν κάποιες ρυθμίσεις για τα δάνεια. Όσοι δανειολήπτες δεν ανταποκριθούν, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν «μη συνεργάσιμοι» και να βγει το σπίτι τους σε πλειστηριασμό. Σε ό,τι αφορά στα μεγάλα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, οι τράπεζες επιλέγουν τη λεγόμενη ενεργή διαχείριση, όπου οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατά περίπτωση και έπειτα από διαπραγμάτευση, προκειμένου να επιτευχθεί η διάσωση της εκάστοτε εταιρείας.

Η ειδοποίηση της τράπεζας στον δανειολήπτη παρέχει προθεσμία δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών στον τελευταίο για να ενταχθεί στο δεύτερο στάδιο της Διαδικασίας Επίλυσης Καθυστερήσεων. Σημειώνεται ότι προ ημερών η κυβέρνηση έδωσε προθεσμία από 15 έως και 47 ημέρες μετά την 31η Δεκεμβρίου 2015, για την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών ή συμπληρωματικών στοιχείων, σε όσους δανειολήπτες επιθυμούν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη με την προϋπόθεση να αποδείξουν ότι υπήρχαν λόγοι που καθυστέρησαν.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.