ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην τελική ευθεία για το Ασφαλιστικό

11:17 - 28 Δεκ 2015 | Οικονομία
Στην τελική ευθεία για το Ασφαλιστικό
Η κυβέρνηση τα… δίνει όλα για το Ασφαλιστικό. Ή αλλιώς, επιδίδεται κυριολεκτικά σε έναν αγώνα δρόμου ο οποίος στον τερματισμό του καταλήγει στο τελικό «ξεκαθάρισμα» της συγκεκριμένης «καυτής πατάτας» με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς να αποτελούν μια δύσκολη εξίσωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής με θέμα την επικείμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ενώ το επόμενο κρίσιμο ραντεβού του Υπουργού Εργασίας, κ. Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών θα γίνει εντός του α’ δεκαημέρου του Ιανουαρίου 2016, αν και δεν έχει ακόμα κλειδώσει η ακριβής ημερομηνία.

Την ίδια ώρα, κυκλοφορούν πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να επεξεργάζεται εναλλακτικό σχέδιο για φόρο υπέρ συντάξεων στις τραπεζικές συναλλαγές, σε περίπτωση που οι δανειστές απορρίψουν την πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%. Η πρόταση αφορά στη φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών (ηλεκτρονικών και μη) ενδεχομένως άνω των 1.000 ευρώ με ένα τέλος της τάξης του ένα τοις χιλίοις αν και για προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται από αρμόδια χείλη.

Πάντως, η διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που κατά πάσα πιθανότητα, οι δανειστές θα δεχθούν την πρόταση για αύξηση των εισφορών σε εργοδότες και εργαζομένους κατά 0,50% για κάθε μέρος.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θεωρείται ορόσημο για να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όσον αφορά το Ασφαλιστικό, οι βασικότερες πτυχές των αλλαγών είναι η ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης και ο περιορισμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ -παράλληλα με τον καθορισμό των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Χθες πάντως, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, επιβεβαίωσε τη μέχρι τώρα γραμμή της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως  οι κύριες συντάξεις δεν θα κοπούν, ενώ η μείωση στις επικουρικές το πολύ να αγγίξει το 15%.Εξάλλου, ο κ. Φλαμπουράρης ανέφερε ότι σύντομα θα δοθεί η ελληνική πρόταση του Ασφαλιστικού στους θεσμούς, ενώ διασαφήνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δημοψήφισμα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Επίσης, ο ίδιος υπογράμμισε πως η λύση του Ασφαλιστικού συνδέεται άμεσα με τα έσοδα και τις εισφορές, και όχι τις περικοπές.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα "Αυγή της Κυριακής" ο καθηγητής και ειδήμων επί του ασφαλιστικού κ. Σάββας Ρομπόλης, χρειάζεται ένας "κουμπαράς" του αποθεματικού κεφαλαίου των Ταμείων στον οποίο α μπορούσαν να διοχετεύονται έσοδα από τυχερά παιχνίδια, πρόστιμα πάσης φύσεως, μέρος του τιμήματος των αποκρατικοποιήσεων και πόροι από τις συμβάσεις παραχώρησης δημοσίων έργων, μπορούν να προκύψουν ετήσια έσοδα 400 εκατ. ευρώ από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1%, ενώ θα πρέπει να υπάρξει ένας  φορέας είσπραξης των εισφορών για όλο το σύστημα.

Όσον αφορά στο θέμα με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το εναλλακτικό σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε σχέση με εκείνα που υπάρχουν σήμερα (πχ 60-65% έναντι 70%) –αν και όχι τόσο χαμηλά όσο προτείνουν οι δανειστές (50%)- αλλά  να μην ισχύσουν για τους νυν συνταξιούχους αλλά για εκείνους που θα λάβουν την σύνταξη τους το 2016-17.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.