ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξακολουθεί να υποχωρεί το ρούβλι

15:31 - 28 Δεκ 2015 | Οικονομία
Εξακολουθεί να υποχωρεί το ρούβλι
Στο χαμηλότερο επίπεδο του 2015 κινείται το ρωσικό ρούβλι, καθώς το πετρέλαιο ξεκίνησε εκ νέου την πτωτική του πορεία.

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η παραδοσιακή αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού στο τέλος του έτους, θα πλήξει περαιτέρω το ρωσικό νόμισμα με την περαιτέρω διοχέτευση ρευστότητας σε επιχειρήσεις και τράπεζες.

 

Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε 2,2% και στο 72,2450 έναντι του δολαρίου, στην τρίτη ημέρα απωλειών, ύστερα και από την υποχώρηση του brent προς τα 37 δολάρια το βαρέλι.

 

Η πτώση είναι η μεγαλύτερη που σημειώνεται μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών και φέρνει τις συνολικές απώλειες του νομίσματος φέτος, κοντά στο 19%.

 

Το 2015 θα αποτελέσει το τρίτο συνεχόμενο έτος πτώσης για το ρωσικό νόμισμα, καθώς το πετρέλαιο έχει κατρακυλήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών, και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διατηρούν τις κυρώσεις για να τιμωρήσουν την Ρωσία για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση.

 

Επιπρόσθετη πίεση έρχεται από το υπουργείο Οικονομικών, που παραδοσιακά αυξάνει τις δαπάνες του προϋπολογισμού τις τελευταίες ημέρες του έτους, και προσφέρει στις εταιρείες ρευστό σε ρούβλια που μπορούν να μετατρέψουν σε δολάρια και ευρώ, όπως σημειώνει στο Bloomberg o αναλυτής της Nordea Bank, Denis Davydov.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.