ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστρέφει το κουαρτέτο-Επί τάπητος τα νέα μέτρα

08:06 - 04 Ιαν 2016 | Οικονομία
Επιστρέφει το κουαρτέτο-Επί τάπητος τα νέα μέτρα
Η Ντέλια Βελκουλέσκου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά μέτρα της τάξεως του 1% του ΑΕΠ- Επιβεβαιώνει τις πιέσεις ο Τσακαλώτος

Σύμφωνα με το κουαρτέτο, που επιστρέφει πιθανότατα την Παρασκευή στην Αθήνα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η "μαύρη τρύπα"  του Ασφαλιστικού και των Ταμείων, χρειάζονται νέα μόνιμα μέτρα της τάξεως του 1,8 δισ. ευρώ. Αυτό αναλογεί ουσιαστικά με το 1% του ΑΕΠ.

 

Η Ντέλια Βελκουλέσκου, εκπρόσωπος του ΔΝΤ έρχεται με σκληρές απαιτήσεις που φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση η οποία και προσπαθεί να αντιδράσει αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι έχει ήδη καλύψει το 60% της απόστασης δηλαδή έχει ήδη πάρει μέτρα που αντιστοιχούν στο 0,6% του ΑΕΠ όπως για παράδειγμα την  αύξηση των ορίων ηλικίας για πρόωρη συνταξιοδότηση, την επιβολή εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ και την καταβολή της Εθνικής Σύνταξης των 360 ευρώ μετά τον 67ο έτος ηλικίας.

 

Έτσι, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, απομένουν μέτρα ύψους 0,4% του ΑΕΠ ή 700 ως 800 εκατ. ευρώ.

 

Πάντως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τα μέτρα που ήδη έλαβε η κυβέρνηση καλύπτουν μόνο τα ισοδύναμα για τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές (0,5 ως 0,6% του ΑΕΠ). Έτσι, το Ταμείο επιμένει πως πρέπει να ληφθούν επιπλέον «αδιευκρίνιστα μέτρα» 1% του ΑΕΠ, δηλαδή της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ.


Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.