ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασφαλιστικό: Καρφιά μεταξύ εργοδοτικών φορέων και αντιπολίτευσης

20:59 - 10 Ιαν 2016 | Οικονομία
Ένταση και αντεγκλήσεις μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και εργοδοτικών φορέων πλέον έχει δημιουργήσει η συζήτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Με την κίνησή της η κυβέρνηση να «τα βρει» με τους εργοδότες μάλλον έχει καταφέρει να σπάσει ένα ενδεχόμενο ενιαίο μέτωπο κομμάτων και κοινωνικών εταιρών κι έχει μεταφέρει την αντιπαράθεση εκτός του δικού της πεδίου.

Παράλληλα με διαρροές «καρφώνει» τόσο το ΠΑΣΟΚ, όπου υπάρχουν αμφίσημες απόψεις αλλά και τη ΓΣΕΕ για όσα έχει κάνει στο παρελθόν. Παράλληλα αναμένει τη νέα ηγεσία της ΝΔ να τοποθετηθεί την ώρα που οι εργοδοτικοί φορείς άλλοτε προνομιακοί συνομιλητές της ΝΔ αναμένουν το γρήγορο κλείσιμο του ασφαλιστικού και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.


Είναι ενδεικτικό ότι την Κυριακή στη γενική συνέλευση του Συνδικάτου Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Ν. Αττικής για μία φορά ακόμη ο κ. Κορκίδης αλλά και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς σημείωσαν τη σημασία του διαλόγου για τη χάραξη μίας μακρόχρονης εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής και αναφέρθηκαν και στη σημασία της πρόσκαιρης αύξησης των εισφορών για το νέο ασφαλιστικό.

 

«Είναι θέμα υπεράνω όλων και δεν γίνεται ερήμην πολιτείας και κοινωνίας να αλλάζει. Αφού άνοιξε ο διάλογος πρέπει να μην γίνουν τα λάθη του παρελθόντος» ανέφερε ο Βασίλης Κορκίδης Πρόεδρος της ΕΣΕΕ και τόνισε με νόημα: «Εγώ θεωρώ ιερό πράγμα τη σύνταξη για 3 εκατ. συνταξιούχους και 3,5 εκατ. εργαζόμενους. Αν μας χρησιμοποίησαν εντάξει, αλλά εμείς θέλουμε το καλό της χώρας και με αυτή τη σκέψη προχωράμε...».


Στη γενική συνέλευση ο βουλευτής Άδωνης Γεωργιάδης επανέλαβε τη θέση του ότι έκαναν λάθος οι εργοδοτικές οργανώσεις που δέχθηκαν την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών για να δεχθεί την αντίδραση του κ. Καββαθά ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν μεγάλη ευθύνη για όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελληνική κοινωνία.


Επιστολή ΕΣΕΕ


Επιστολή με την οποία δημοσιεύει το ΑΠΕ και εξηγεί γιατί δέχεται η ΕΣΕΕ αύξηση των εργοδοτικών εισφορών αποστέλλει τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης στις ενώσεις μέλη της.


Στη σχετική επιστολή σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι επικρατεί απόλυτη σύγχυση στην αγορά εξαιτίας του ότι δεν είναι καλά πληροφορημένοι αρκετοί έμποροι πως "το ασφαλιστικό είναι ένα ενιαίο εθνικό θέμα αλλά υπάρχουν δύο διαφορετικά θέματα για τις ασφαλιστικές εισφορές". "Η επιπλέον επιβάρυνση που με ευθύνη και συνειδητά δέχθηκαν οι εργοδοτικοί κοινωνικοί εταίροι είναι για μισθούς των 600, 1500 και 1800 ευρώ 3, 7 και 9 ευρώ αντίστοιχα", σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.


Ο κ. Κορκίδης υπογραμμίζει στην ίδια επιστολή: "όσο με αφορά, έδωσα απαντήσεις και όχι δεν μετανιώνω αλλά επιμένω στη στάση, στη θέση μου, τις προτάσεις και τις αποφάσεις μου" και ζητάει από τους εμπόρους μέχρι την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016 να καταθέσουν προτάσεις για να συμπεριληφθούν στην αναλυτική πρόταση που θα καταθέσει η ΕΣΕΕ στην κυβέρνηση.

Η επιστολή

Την επιστολή που στέλνει ο κ. Κορκίδης με τίτλο "απόλυτη σύγχυση στην αγορά για τις ασφαλιστικές αγορές" αναφέρει αναλυτικά τα εξής:
Απόλυτα δικαιολογημένα με το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί, διαπιστώνω ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι μου έμποροι δεν έχουν τη σωστή πληροφόρηση για το τι ακριβώς συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Το ασφαλιστικό είναι ένα ενιαίο εθνικό θέμα αλλά έχουμε δύο διαφορετικά θέματα για τις εισφορές.


Είναι διαφορετικό μεγάλο θέμα το νέο σχέδιο του ασφαλιστικού, που μετατρέπει τις εισφορές σε φορολογία επί του εισοδήματος μας από 27% έως 34,5%, (20%+6,95%+7,5%) αρχής γενομένης τον Ιανουάριο του 2017 και βεβαίως δεν συμφωνούμε και διαφορετικό είναι το θέμα μας τον Ιανουαρίο του 2016 με το επιπλέον 1% μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών για τις επικουρικές των εργαζομένων που δέχθηκαν οι 4 κοινωνικοί εταίροι, για να μην μειωθούν και άλλο οι 3 εκατομμύρια, ήδη μειωμένες κατά 6 φορές, κύριες συντάξεις.


Συμφωνήσαμε σε μια περιορισμένη σε χρόνο και ποσοστό επιβάρυνση συνολικά 230-250 εκ. που αφορά στο ισχύον ασφαλιστικό σύστημα για να κλείσει το προαπαιτούμενο της τρύπας των 1,8 δις του ασφαλιστικού ώστε να περάσει η χώρα τη 1η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση των 5 δις του Ιανουαρίου το συντομότερο, προς αποφυγή του οριστικού "game-over" για την οικονομία του τόπου.


Η επιπλέον επιβάρυνση που με ευθύνη και συνειδητά δεχθήκαμε οι εργοδοτικοί κοινωνικοί εταίροι πληροφοριακά είναι για μισθούς των 600, 1500 και 1800 ευρώ 3, 7 και 9 ευρώ αντίστοιχα.


Στο εμπόριο αυτή η επιβάρυνση κοστίζει στους 270.000 μικρομεσαίους εμπόρους για τους 392.000 εργαζόμενους Χ 3 ευρώ = 1,2 εκ. Χ 14 = 17 ευρώ με max για 7-9 ευρώ τα 25 εκ. ευρώ σε διάστημα ενός έτους ως ισοδύναμο στο να μην μειωθούν αναδρομικά συντάξεις κατά 550 εκ. ευρώ από 1/1/16 κάτι που βεβαίως θα λείψει και θα φανεί άμεσα στην αγορά. Σημειωτέον ότι οι εισφορές για επικουρικό είναι σήμερα 3+3% για εργοδότες και εργαζόμενους και ουσιαστικά ισχύει μόνο για μισθωτούς, αφού οι 265 000 έμποροι δεν έχουμε επικουρική ασφάλιση. Υπολογίζεται ότι σχεδόν οι μισοί στο λιανεμπόριο είναι αυταπασχολούμενοι, που σημαίνει ότι δεν απασχολούν προσωπικό, άρα δεν καταβάλουν τίποτα επιπλέον.


Σας ρωτώ:

Ποιό λοιπόν από τα δύο είναι περισσότερο υφεσιακό μέτρο και ποιό έχει άμεσες επιπτώσεις στην κατανάλωση, στην οικονομία και στην ελληνική αγορά;;
Ποιοί ανέδειξαν το θέμα των ανισοτήτων και των υπερβολών στον νέο υπολογισμό των ασφαλιστικών υποχρεώσεων εργοδοτών που από εισφορές μετατρέπονται σε "ασφαλιστική φορολογία";


Ποιοί ζήτησαν και έγινε δεκτή η άμεση παρέμβαση ειδικών στο ασφαλιστικό σε επίπεδο γραφείου Πρωθυπουργού για αναγκαίες παρεμβάσεις και σοβαρές διορθώσεις στα άρθρα 52-60 του σχεδίου πριν τις 18/1/16 και την επίσημη έναρξη της συζήτησης με τους δανειστές;


Ποιοί επανέφεραν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ και θα επαναδιατυπωθεί στο νόμο το πάγωμα, η κεφαλαιοποίηση και αφαίρεση ως ασφαλιστικού χρόνου;
Ποιοί ζήτησαν και έγιναν δεκτές αντίστοιχες ad hoc επιτροπές ειδικών για Αναπτυξιακό νόμο και φορολογικό με ολοκλήρωση μέχρι τον Μάρτιο του 2016;
Πόσο καλό κάνει στην εικόνα μας, ένας "εμφύλιος" εργοδοτών που μάταια στήνουν όσοι μιλούν για παρασκήνια και προσυνενοήσεις, για εντολείς και εντολοδόχους, για συναλλαγές και ανταλλάγματα;


Πόσο δύσκολο είναι να συμφωνήσουμε ότι το Ασφαλιστικό είναι μείζον Εθνικό ζήτημα και πρέπει να αντιμετωπισθεί με συναίνεση, με ευθύνη και με σεβασμό στη διαδοχή και αλληλεγγύη των γενεών;


Απαντήστε σε όλα αυτά και θα δείτε την αλήθεια, βγάλτε τα συμπερασματά σας. Διαβάστε το πλήρες υπόμνημα της ΕΣΕΕ και ενημερωθείτε σωστά.
Όσον με αφορά έδωσα απαντήσεις και όχι, δεν μετανιώνω αλλά επιμένω στη στάση μου, τη θέση μου, τις προτάσεις και τις αποφάσεις μου.


Εάν τέλος έχετε διαβάσει τα επίμαχα άρθρα και έχετε κάτι να προτείνετε, παρακαλώ κάντε το μέχρι την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016 που θα καταθέσουμε με τη βοήθεια των κκ Μπούρλου και Μουζάκη αναλυτικά τις προτάσεις μας.


Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.