ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οικονομικό Επιμελητήριο: Τι προτείνει για τις εισφορές στον ΟΑΕΕ

15:26 - 12 Ιαν 2016 | Οικονομία
Οικονομικό Επιμελητήριο: Τι προτείνει για τις εισφορές στον ΟΑΕΕ
Με τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, εγκαινιάζοντας τον κύκλο επαφών που έχει για το θέμα με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο κ. Κόλλιας κατέθεσε στον κ. Μητσοτάκη την πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία περιλαμβάνει τους εξής τέσσερις άξονες:

  1. Έναν μεικτό τρόπο υπολογισμού των εισφορών, που να λαμβάνει υπόψη όχι μονό τα χρόνια ασφάλισης (όπως ισχύει σήμερα), ούτε μόνο το εισόδημα (όπως καταγράφεται στο προτεινόμενο από την Κυβέρνηση νομοσχέδιο), αλλά και τις δυο αυτές παραμέτρους.
  2. Τη διατήρηση του ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), με στόχο στο ασφαλιστικό σύστημα να λειτουργούν τρία ταμεία, που θα περιλαμβάνουν επίσης αυτό των μισθωτών και των αγροτών.
  3. Το σύνολο των φόρων και εισφορών που καταβάλει ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματός του, το οποίο του διασφαλίζει την αποπληρωμή και των υπολοίπων υποχρεώσεών του (π.χ. δάνεια), την βιωσιμότητα της δραστηριότητας του, αλλά και την κάλυψη τουλάχιστον του ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης.
  4. Την απαλλαγή για τα τρία πρώτα χρόνια της δραστηριότητας των νέων επαγγελματιών από την καταβολή εισφορών, τουλάχιστον για τον κλάδο σύνταξης.

Ο κ. Κόλλιας συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη για την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και εν συνεχεία έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, της ετήσιας εισφοράς, καθώς και την αύξηση της προκαταβολής φόρου, η κυβέρνηση επιβάλλει ένα ακόμη κεφαλικό φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες, εξαντλώντας ταυτόχρονα και τις αντοχές τους. Αυτή τη φορά, μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, έχοντας αφαιμάξει πλήρως τους συγκεκριμένους πολίτες μέσω της εφορίας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.