ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρέος, προσφυγικό και αξιολόγηση στην ατζέντα της κυβέρνησης στο Βερολίνο

12:28 - 13 Ιαν 2016 | Οικονομία
Χρέος, προσφυγικό και αξιολόγηση στην ατζέντα της κυβέρνησης στο Βερολίνο
Στο Βερολίνο νωρίς το μεσημέρι έχει θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε μία προσπάθεια προώθησης των ελληνικών θέσεων για την αξιολόγηση και το χρέος.

Χθες, μετά το δίωρο γεύμα εργασίας με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με ανάρτησή του στο Twitter έκανε  λόγο για «συνομιλία σε καλό κλίμα»  αλλά και ότι  προσβλέπει στη συνέχιση των «συζητήσεων για τις προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες  κύκλοι του Έλληνα ΥΠΟΙΚ ανέφεραν μετά την συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι ο πρόεδρος του Eurogroup διευκρίνισε στον κ. Τσακαλώτο πως όταν αναφέρθηκε προ ημερών σε ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να διαρκέσουν μήνες, εννοούσε τη συνολική λύση, δηλαδή και για την αξιολόγηση αλλά και για το χρέος.

Το θέμα του χρέους  αναφέρθηκε και από τον ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑΤζακ Λιού χθες σε επικοινωνία που είχε με τον κ. Τσακαλώτο. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, έθεσε ξανά το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά με παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στις μεταρρυθμίσεις όπως αναφέρθηκε σε ενημέρωση που έγινε από το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ. Σύμφωνα με κύκλους του υπ. Οικονομικών, ο Λιού κατανόησε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να βρεθεί μια κοινά ωφέλιμη λύση στα προβλήματα μέσα σε εύλογο χρόνο.

Σημειώνεται ότι οι επαφές της Ελληνικής πλευράς συνεχίζονται με ένταση το επόμενο διάστημα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο Πούτιν, την Καγκελάριο Μέρκελ και τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, ενώ χτες ο αναπ. Υπουργός Εξωτερικών Ν. Ξυδάκης είχε κι αυτός στην Ολλανδία παράλληλες επαφές με τον Ολλανδό Υπουργό Εξωτερικών, κ. Bert Koenders τόσο για το προσφυγικό όσο και για την διαπραγμάτευση.

Ο κ. Ξυδάκης ενημέρωσε τον ομόλογό του για την προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την πίεση των πρωτοφανών ροών, επισημαίνοντας πως η χώρα έχει ήδη ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στις όλο και αυξανόμενες ανάγκες και υποχρεώσεις που προκύπτουν. Ο κ. Ξυδάκης του παρουσίασε τις εξελίξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.

Τέλος ιδιαίτερη μνεία έγινε στην εξέλιξη του Ελληνικού Προγράμματος. Ο κ. Ξυδάκης ενημέρωσε τον κ. Koenders για την ταχεία πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα και την ανάγκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια, ανταποκρινόμενη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ώστε η χώρα να βγει το συντομότερο από τη μακρά κρίση. Ο αν. υπ. Εξωτερικών βρίσκεται μαζί με τον κ. Τσακαλώτο στο Βερολίνο όπου θα έχει επαφές με τον ομόλογό του για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.