ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση: Συνεχίζεται η φοροκαταιγίδα–Στο στόχαστρο υπολογιστές και tablet

23:30 - 19 Ιαν 2016 | Οικονομία
Κυβέρνηση: Συνεχίζεται η φοροκαταιγίδα–Στο στόχαστρο υπολογιστές και tablet
Σε μία εποχή όπου όλα κινούνται σε ηλεκτρονικούς ρυθμούς και το διαδίκτυο έχει εισβάλει στη καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη, είτε ως πολύτιμο εργαλείο ενημέρωσης είτε ως μέσο διασκέδασης, η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή ειδικού τέλους σε κάθε νέο υπολογιστή ή tablet που θα πωλείται!

Το σκεπτικό είναι να αντισταθμιστούν τα πνευματικά δικαιώματα που χάνονται από ηλεκτρονική «πειρατεία».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προοπτική αυτή προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια στο σύνολο του κλάδου της πληροφορικής στην Ελλάδα, ενός από τους πολλούς που έχουν βιώσει τις επιπτώσεις της εξαετούς ύφεσης.

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του κ. Μπαλτά επιθυμεί να επιβάλει έναν ειδικό φορο σε κάθε υπολογιστή και σε κάθε tablet που πωλείται στη χώρα και αυτό ως αντιστάθμισμα για τα πνευματικά δικαιώματα που χάνονται από την ηλεκτρονική πειρατεία. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα χαράτσι 2% επί της αξίας σε κάθε υπολογιστή και ένα 4% επί της αξίας για κάθε tablet.

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος και κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής κ Επικοινωνιών Ελλάδος, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ, κ. Τζήκας μίλησε για ένα παράλογο μέτρο που θα πλήξει τη δραστηριότητα και τόνισε μάλιστα πως αυτό το ειδικό τέλος είναι σαν να φορολογουνται τα μηχανάκια επειδή τα χρησιμοποιούν οι ληστές για να κλέψουν τις τράπεζες.

Στελέχη του χώρου από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκαν για το σχέδιο αυτό, ανέφεραν πως το αποτέλεσμα ενός τέτοιου φόρου θα είναι η μείωση του τζίρου σε αυτά τα προϊόντα και η στροφή των καταναλωτών σε αγορές εκτός ελληνικής αγοράς.

Επίθεση από ΑΕΠΙ

Την ίδια στιγμή, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) χαρακτηρίζει ως «νομικό εξάμβλωμα» το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, με το οποίο προωθούνται αλλαγές από το ΥΠΠΟ στη νομοθεσία τη σχετική με τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και τους οργανισμούς της Συλλογικής τους διαχείρισης και Προστασίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.