ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες «βόμβες» από το ΔΝΤ: Επιμένει στις ομαδικές απολύσεις

09:27 - 25 Ιαν 2016 | Οικονομία
Νέες «βόμβες» από το ΔΝΤ: Επιμένει στις ομαδικές απολύσεις
Νέα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους βάζει το ΔΝΤ-Με επιτακτικό τρόπο ζητά από την ελληνική κυβέρνηση την επίσπευση των ομαδικών απολύσεων ενώ στοχεύει στην ανατροπή του ενιαίου μισθολογίου (ήδη ψηφίστηκε και είναι νόμος του κράτους)

«Βόμβα» στα θεμέλια του οικοδομήματος που έχει χτίσει μέχρι στιγμής ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του βάζει, όπως όλα δείχνουν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ατζέντα ανοίγει ξανά και στο τραπέζι πέφτουν οι ομαδικές απολύσεις καθώς και η αλλαγή της συμφωνίας για το ενιαίο μισθολόγιο.

Στο ταξίδι του στο Νταβός, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας έλαβε διαβεβαιώσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ ότι δεν θα συνεχιστεί πέραν της ερχόμενης Πέμπτης ή Παρασκευής η αναβλητικότητα για την επιστροφή των επικεφαλής των ελεγκτών στην Αθήνα.

Όπως όλα δείχνουν όμως, η αξιολόγηση θα σέρνεται για μήνες καθώς ανακύπτουν διαρκώς και άλλα θέματα, όπως ότι πρώτα θα πρέπει να μεταβιβαστεί  στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το τελευταίο πακέτο μετοχών του ΟΤΕ ή να ληφθούν τελικές αποφάσεις για τον ΑΔΜΗΕ, και μετά θα κλείσει η διαπραγμάτευση.

Ναρκοπέδιο η αξιολόγηση

Η επιστροφή ή όχι των δανειστών αποτελεί μία σημαντική παράμετρο στη διαπραγμάτευση της ελληνικής πλευράς με τους Θεσμούς, όχι όμως το μείζον ζήτημα.

Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να κλείσει όσο πιο σύντομα γίνεται η τρέχουσα αξιολόγηση (ασφαλιστικό και φορολογικό) για να ανοίξει η κουβέντα για ελάφρυνση του χρέους, κάτι που θα δείξει πως η Ελλάδα γύρισε σελίδα, διέφυγε τον κίνδυνο του Grexit και πως είναι ώρα για να έρθουν επενδύσεις και ανάπτυξη μέσα στο 2016.

Το ΔΝΤ όμως, που ως τώρα κρατούσε χαμηλούς τόνους στην διαπραγμάτευση, φαίνεται πως αλλάζει στάση και η εκπρόσωπός του Ντέλια Βελκουλέσκου ετοιμάζεται να δείξει για ακόμα μία φορά το σκληρό της πρόσωπο.

«Αχώνευτο» το νέο Μισθολόγιο για το ΔΝΤ

Κύκλοι των δανειστών έλεγαν πάντως πως το ΔΝΤ «τρίζει τα δόντια του» και για το νέο Μισθολόγιο που ψήφισε η κυβέρνηση. Παρότι δεν έφερε ουσιαστικά καμία αντίσταση τον Δεκέμβριο, το Ταμείο δεν μπόρεσε να χωνέψει πως το νέο Μισθολόγιο φέρνει αυξήσεις και όχι μειώσεις μισθών στο δημόσιο, ειδικά για κομματικά στελέχη που «φυτεύονται» στον κρατικό μηχανισμό.

Για το λόγο αυτό, σχεδιάζει να επαναφέρει το θέμα που, όμως, τυπικά είχε κλείσει και είναι ήδη νόμος του κράτους. Σε περίπτωση που το Ταμείο «απασφαλίσει», δεν φαίνεται πώς θα μπορούσε να κλείσει σύντομα η νέα διαπραγμάτευση, όπως επιζητά η κυβέρνηση.

Επιβάλλουν εξοντωτικά μέτρα λιτότητας-Μέχρι τον Μάρτιο στην Αθήνα οι Θεσμοί

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των Θεσμών (Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ)) θα μείνουν μέχρι αρχές ή τα μέσα Μαρτίου στην Αθήνα και στόχο έχουν μέσα σε σαράντα μέρες να κλείσουν τον μεγαλύτερο αριθμό μνημονιακών δράσεων που έχουν συμφωνήσει ποτέ με την ελληνική πλευρά.

Το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής φέρνει ένα πακέτο με δεκάδες υποχρεώσεις για την ελληνική κυβέρνηση. Η υλοποίηση αυτών θα οδηγήσει στην εκταμίευση του συνόλου της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ και φυσικά στις αποφάσεις για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σε αυτή τη διαπραγμάτευση θα οριστικοποιηθούν με τους πιστωτές και τα υπόλοιπα πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το 2017 και τα οποία ανέρχονται σε 1,305 δισ. ευρώ ή στο 0,75% του ΑΕΠ. Και ακολουθούν αυτά που θα έρθουν με τον προϋπολογισμό του 2018 και φτάνουν στα 435 εκατ. ευρώ. Με αυτά θα διασφαλίζονται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018, οι οποίοι στην πάροδο των αξιολογήσεων από τους δανειστές είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν.

Το ΔΝΤ βάζει δύσκολα και οι διαπραγματεύσεις για την ελληνική κυβέρνηση κρέμονται από μία κλωστή…

Τελευταία τροποποίηση στις 09:44 - 25 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.