ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσφυγικό: «Ανοιχτή η πόρτα εξόδου από την Σένγκεν-Η Ελλάδα… αποφασίζει»

12:41 - 26 Ιαν 2016 | Οικονομία
Προσφυγικό: «Ανοιχτή η πόρτα εξόδου από την Σένγκεν-Η Ελλάδα… αποφασίζει»
Ιδιαιτέρως σκληρά είναι τα μηνύματα που έρχονται από την Ευρώπη όσον αφορά την παραμονή της χώρας μας στη ζώνη Σένγκεν.

Σύμφωνα με την FAZ, οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Σουηδίας απειλούν με «αποκλεισμό» της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

Οι δηλώσεις της αυστριακής υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ - Λάιτνερ αλλά και η επιστολή που απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μίρο Τσεράρ και με την οποία ζητά την αποστολή κοινών αστυνομικών δυνάμεων από χώρες της ΕΕ στα σύνορα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) με την Ελλάδα έχουν διαμορφώσει πολύ άσχημο μομέντουμ.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε τη Δευτέρα ότι εξετάζονται σενάρια αποκλεισμού ή αποπομπής της Ελλάδος.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στο Άμστερνταμ, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διευθετήσει «τα του οίκου της» και μάλιστα μέσα «στις επόμενες εβδομάδες». Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη παράταση των ελέγχων στα γερμανικά σύνορα και μετά τον Μάιο, ο ντε Μεζιέρ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Μάιος είναι ακόμα μακριά».

Στην ανάλυσή της η Frankfurter Allgemeine σημειώνει ότι η «άσχημη» φρασεολογία για τη χώρα που πρέπει να διευθετήσει «τα του οίκου της» επιστρέφει, υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχες αιτιάσεις είχαν διατυπωθεί στην κρίση του ευρώ. Εκτιμά ωστόσο ότι οι απειλές «εμπεριέχουν και την ελπίδα» ότι θα αποτραπεί τελικά το κλείσιμο των συνόρων.

Από την πλευρά της, η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ επανέλαβε, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, την εκτίμηση που είχε εκφράσει σε πρόσφατη συνέντευξη στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt: Είναι «μύθος» ο ισχυρισμός ότι δεν μπορούν να προστατευθούν τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, δήλωσε η Μικλ-Λάιτνερ, προειδοποιώντας ότι, αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, «τα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν θα μεταφερθούν προς την κεντρική Ευρώπη».

Πάντως η αυστριακή υπουργός εκτιμά ότι το ναυτικό στην Ελλάδα έχει επαρκείς δυνατότητες να προφυλάξει τα σύνορα. Θα χρειαζόταν ωστόσο και ευρωπαϊκή βοήθεια. «Είμαι πεπεισμένη ότι είναι απαραίτητη μία κοινή ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή» δήλωσε η Μικλ-Λάιτνερ στο Άμστερνταμ.

Σε παρεμφερή, αυστηρή γραμμή, ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας Αντερς Ίγκεμαν προειδοποιεί ότι «εάν μία χώρα δεν εκπληρώνει τα καθήκοντά της, τότε θα πρέπει να περιορίσουμε τη σύνδεσή της με τον χώρο του Σένγκεν».

Η Frankfurter Allgemeine υπενθυμίζει βεβαίως ότι ο αποκλεισμός μίας χώρας από τη ζώνη Σένγκεν παρά τη θέλησή της είναι νομικά ανέφικτος, ωστόσο εκτιμά ότι υπάρχουν δυνατότητες αυξημένων ελέγχων, οι οποίες εν μέρει ήδη υλοποιούνται, όταν για παράδειγμα συγκεκριμένες χώρες συμφωνούν μεταξύ τους να προστατεύσουν τα κοινά σύνορά τους παρά τα προβλεπόμενα από το Σένγκεν.

«Μένουν τέσσερις εβδομάδες για την παραμονή μας στην ζώνη Σένγκεν»

Το καμπανάκι ήχησε διά στόματος Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε «Αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως τη γνωρίζουμε σήμερα». Μάλιστα αποκάλυψε πως έχει δοθεί προθεσμία τεσσάρων εβδομάδων στην Ελλάδα να ολοκληρώσει τα hotspots, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα κινδυνεύσει με αποβολή από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Αν η Αθήνα δεν ανταποκριθεί στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η κατάσταση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και ίσως η αιτία όχι μόνο να εκτεθεί σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, αλλά και η τύχη της Συνθήκης Σένγκεν».

Ο Έλληνας επίτροπος, μάλιστα, προειδοποιεί ότι το Grexit δεν έπαψε να υπάρχει: «Θέλω να πιστεύω ότι απομακρύνθηκε. Ωστόσο, πάντα υπάρχει κίνδυνος. Θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή και την τήρηση των συμφωνηθέντων» αναφέρει.

Αντιδρά η Αθήνα στη στάση των Ευρωπαίων

Η Αθήνα έχει σφόδρα ενοχληθεί από το κλίμα αυτό και την απόπειρα συγκεκριμένων ευρωπαϊκών κύκλων να προωθηθεί μία διαδικασία de facto αναστολής της συμμετοχής της στη Σένγκεν. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας στις δηλώσεις της αυστριακής υπουργού Εσωτερικών, τόνισε ότι «θα πρέπει να σκέφτεται με περισσότερο ευρωπαϊκό πνεύμα και όραμα και όχι με βάση τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στη Βιέννη».

Είχε προηγηθεί δήλωση, το βράδυ της Κυριακής 24 Ιανουαρίου, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, με αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Νίκου Ξυδάκη. Σε αυτή σημειώνεται ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά δεν μπορεί να αφήνει ανθρώπους να πνίγονται στη θάλασσα.

«Η πίεση προς την Ελλάδα να αλλάξει τους όρους ελέγχου στο Αιγαίο συνεπάγεται τον κίνδυνο αύξησης του ήδη μεγάλου αριθμού θανάτων. Συνεπώς, όποιος ζητά κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει την πολιτική ειλικρίνεια να μην το απαιτεί εμμέσως, αλλά ευθέως, προσυπογράφοντας την παράνομη πολιτική των επαναπροωθήσεων. Τα υπόλοιπα είναι πολιτικός οπορτουνισμός» υπογράμμισε ο κ. Ξυδάκης, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είχε ζητήσει βοήθεια ήδη από τον Ιούλιο από τον Frontex που καθυστέρησε να έλθει. Ζήτησε δε να προχωρήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, η συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας, αλλά και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της Συρίας.  

Η Αθήνα, δια στόματος και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ζήτησε να δοθεί περισσότερη βοήθεια στην Τουρκία για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:02 - 26 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.