ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλαγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προ των πυλών

12:40 - 29 Ιαν 2016 | Οικονομία
Αλλαγές στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προ των πυλών
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας για τον ανταγωνισμό, καθώς η αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει λόγο για ευθύ πλήγμα και φωτογραφικές διατάξεις που οδηγούν σε «ξήλωμα» της δομής της.

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για να διατυπώσει τις απόψεις της. Υπενθυμίζεται πως τη σχετική τροπολογία κατέθεσαν την Τετάρτη, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ. Σταθάκης και Τσακαλώτος σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το πλαίσιο λειτουργίας της Επ. Ανταγωνισμού.


Η τροπολογία προβλέπει ασυμβίβαστο του προέδρου, του αντιπροέδρου και των μελών της Ε.Α., εάν ο/η σύζυγός τους είναι βουλευτής ή ευρωβουλευτής ή μέλος της κυβέρνησης. Η εν λόγω διάταξη θεωρείται ότι στοχεύει απευθείας τον αντιπρόεδρο της Ε.Α. Δημήτρη Λουκά, σύζυγος του οποίου είναι η βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Νίκη Κεραμέως. Ο κ. Λουκάς ξεκίνησε να απασχολείται στην Ε.Α. το 2009, αρχικά ως εισηγητής, ενώ τη θέση του αντιπροέδρου κατέλαβε τον Μάρτιο του 2012. Η θητεία του έληγε κανονικά στα μέσα του 2017, αλλά εάν τελικώς ψηφιστεί η τροπολογία, θα πρέπει να αποχωρήσει σε έναν μήνα.


Νωρίτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν έως τώρα θα πρέπει να αποχωρήσει από την Ε.Α. και η γενική διευθύντριά της Διονυσία Ξηροκώστα, καθώς η θητεία της, βάσει της τροπολογίας, μειώνεται στα δύο έτη από τέσσερα που ισχύει σήμερα. Η κ. Ξηροκώστα έχει συμπληρώσει 20 μήνες σε αυτήν τη θέση, οπότε σε τέσσερις μήνες θα πρέπει να αποχωρήσει. Σημειώνεται ότι, πλέον, διετής θητεία με δυνατότητα ανανέωσης μόνο μία φορά προβλέπεται και για τους διευθυντές της Ε.Α.

 

Επίσης εισάγει διάταξη που προβλέπει την αυτοδίκαιη αποχώρηση του προέδρου και του αντιπροέδρου της Ε.Α. με τη συμπλήρωση του 73ου έτους της ηλικίας τους. Ο κ. Δ. Κυριτσάκης είναι 75 ετών και η θητεία του λήγει κανονικά τον Δεκέμβριο του 2018. Αν και η ρύθμιση δεν αφορά τα ήδη υπηρετούντα μέλη, εκτιμάται ότι μετά την υποχρεωτική αποχώρηση του κ. Λουκά και της κ. Ξηροκώστα, με τους οποίους ο σημερινός πρόεδρος είχε αγαστή συνεργασία, δεν αποκλείεται τελικά να επιλέξει να παραιτηθεί.

 

Παράλληλα,  η τροπολογία προβλέπει ότι τα μέλη της Ε.Α. μπορούν να παυθούν με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου για τον διορισμό τους οργάνου, ενώ την πειθαρχική διαδικασία μπορεί να κινεί ο εποπτεύων υπουργός και όχι το υπουργικό συμβούλιο που προβλέπεται σήμερα. Με την τροπολογία, ωστόσο, επιλύεται και μία χρόνια εκκρεμότητα, αυτή της θέσπισης των λεπτομερειών της πειθαρχικής διαδικασίας (παραπτώματα, κυρώσεις, κ.λπ.). Βάσει του νόμου 3959/2011, αυτή έπρεπε να θεσπισθεί με προεδρικό διάταγμα, το οποίο όμως δεν εκδόθηκε ποτέ.

Τέλος προβλέπεται ανώτατο όριο 20.000 ευρώ ετησίως για τις αμοιβές εξωτερικών δικηγόρων.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:51 - 29 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.