ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κόκκινα» δάνεια: Η παράταση και τα «ανοιχτά μέτωπα»

11:28 - 03 Φεβ 2016 | Οικονομία
«Κόκκινα» δάνεια: Η παράταση και τα «ανοιχτά μέτωπα»
Την παράταση κατά ένα μήνα, έως τις 15 Μαρτίου 2016, της προστασίας από την πώληση σε funds που υπάρχει για τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας, καθώς και για τα κόκκινα δάνεια μικρών επιχειρήσεων συζήτησε χτες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορίες ανώτατου κυβερνητικού στελέχους. Στόχος είναι να υπάρξει επαρκής χρόνος να συμφωνηθούν και να ψηφιστούν οι νέες ρυθμίσεις.

Τα δάνεια αυτά δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν από τις τράπεζες σε fund, μέχρι να συμφωνηθεί η διαδικασία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.

Με βάση κυβερνητικές πηγές οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρεται να δέχθηκαν την ελληνική πρόταση για παράταση κατά ένα μήνα (μέχρι τώρα ισχύει το όριο της 15ης Φεβρουαρίου) της εξαίρεσης από τη μεταβίβαση σε fund όλων των απαιτήσεων από καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις, δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας, δάνεια και πιστώσεις χορηγούμενες σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και από δάνεια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Ωστόσο, το δύσκολο είναι αν η ελληνική πλευρά θα καταφέρει να πείσει τους δανειστές να υπάρξει οριζόντια προστασία όσων μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν υποθήκη ή ενέχυρο την πρώτη κατοικία ή έστω να προστατεύσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό δανειοληπτών. Όμως, οι δανειστές εγείρουν σοβαρές ενστάσεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δεν συζητούν οριζόντια προστασία και μιλούν μόνο για ορισμένες εξαιρέσεις μέσα από την υιοθέτηση συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως π.χ. το ύψος της ανεξόφλητης οφειλής, το αν ο δανειολήπτης είναι συνεργάσιμος, αλλά και με τον χρόνο που το δάνειο έχει σταματήσει να εξυπηρετείται.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.