ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Θολό τοπίο» η διαπραγμάτευση-Αποχωρούν με... άγνωστη ημερομηνία επιστροφής οι Θεσμοί

16:15 - 05 Φεβ 2016 | Οικονομία
«Θολό τοπίο» η διαπραγμάτευση-Αποχωρούν με... άγνωστη ημερομηνία επιστροφής οι Θεσμοί
Ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν τέσσερις ώρες η μαραθώνια συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με το Κουαρτέτο των Θεσμών.

Αποχώρουν με... αδιευκρίνιστο το πότε θα επανέλθουν οι επικεφαλής των Θεσμών, καθώς τα συμπεράσματα που εξήχθησαν μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης των συζητήσεων, θόλωσαν περισσότερο το τοπίο. Αν και στην αρχή της εβδομάδας στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπήρχε η προσδοκία ότι οι δανειστές θα έφευγαν για να επανέλθουν στις 15 Φεβρουαρίο, πλέον αυτό το σενάριο μοιάζει απίθανο.

Εξερχόμενος από το ξενοδοχείο, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, ο κ. Τσακαλώτος, σχολίασε χαρακτηριστικά πως υπάρχουν θέματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν σε τεχνικό και σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και κάποια σημεία ταύτισης απόψεων. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως το ορόσημο ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης παραμένει το τέλος Φεβρουαρίου και ότι αμφότερες οι πλευρές επιθυμούν τη γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. 

Σχετικά με το ασφαλιστικό και το φορολογικό ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως «υπάρχει συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική και έχουμε κοινή βάση στη λογική των μεταρρυθμίσεων», προσθέτοντας ότι οι θεσμοί καταλαβαίνουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να μην μειωθούν οι συντάξεις.

Σε ερώτηση για το εάν ετέθη ζήτημα δημοσιονομικού κενού από την πλευρά των δανειστών τις κατηγορικές διαψεύσεις των προηγούμενων ημερών διαδέχτηκε μια διατύπωση σε άλλο μήκος κύματος: «προφανώς θα υπάρξουν συζητήσεις για αυτό», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Κλείνοντας και θέλοντας να αποδώσει μια νότα... αισιοδοξίας στη συνάντηση, σχολίασε χαρακτηριστικά πως «Αν με ρωτούσατε αν είμαι πιο ευχαριστημένος σήμερα που τέλειωσε αυτή η φάση των διαπραγματεύσεων ή τη Δευτέρα που ξεκινούσε, θα σας έλεγα ότι είμαι σήμερα».

Όσον αφορά τους Θεσμούς, πηγή από το στενό τους περιβάλλον, έλεγε μετά τη συνάντηση ότι «υπάρχει αυτή τη στιγμή το momentum για να ολοκληρώσουμε σύντομα την αξιολόγηση» αλλά απέφυγε να δεσμευθεί για οποιαδήποτε πρόβλεψη ως προς την ημερομηνία επανόδου τους.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:57 - 05 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.