ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης: Πού συμφωνούν-Ποιες οι ενστάσεις

20:34 - 06 Φεβ 2016 | Οικονομία
Τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης: Πού συμφωνούν-Ποιες οι ενστάσεις
Το κουαρτέτο μπορεί να αποχώρησε από την Αθήνα αλλά η ημερομηνία επιστροφής έμεινε "ανοιχτή" και η κυβέρνηση πρέπει τώρα να κάνει "ταμείο" αφού τα μέτωπα του ασφαλιστικού και του φορολογικού παραμένουν ανοιχτά.

Χτες Παρασκευή (5/2) έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου μια έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση.

 

Την ώρα που οι δανειστές ετοιμάζονταν για την αναχώρηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τους κορυφαίους υπουργούς, προχώρησαν σε μια ανάλυση των δεδομένων.

 

Μετά τις μαραθώνιες συζητήσεις κουαρτέτου και Ελλήνων υπουργών, φάνηκε ότι οι δανειστές έχουν εκφράσει τις ενστάσεις τους για το ύψος της εθνικής σύνταξης. Συγκεκριμένα, ζητούν να μειωθεί το ποσό, αλλά και να καθιερωθούν κριτήρια για τους δικαιούχους.

 

Εντωμεταξύ το κουαρτέτο, απαιτεί να μειωθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης, κάτι που σημαίνει ότι οι συντάξεις θα είναι μικρότερες και επιπλέον η ελάχιστη σύνταξη θα δίνεται στα 20 και όχι τα 15 έτη.

 

Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και στο φορολογικό. Οι δανειστές δε φάνηκε να είναι σύμφωνοι στην πρόταση της κυβέρνησης για υψηλό συντελεστή φορολόγησης στο 50% με 55%, καθώς εκτιμούν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει τη φοροδιαφυγή.

 

Ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει ότι είναι εφικτό να τηρηθούν, παραπέμποντας στις δηλώσεις του Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος έκανε λόγο για πρόοδο στις συζητήσεις.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να μεταθέσει τη διαπραγμάτευση σε πολιτικό πεδίο, ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς τους δανειστές και να υπάρξει απεμπλοκή στις συνομιλίες.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:43 - 06 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.