ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κουαρτέτο σε Κατρούγκαλο: Συντάξεις μέχρι 700 ευρώ-Αυτά μπορείτε να πληρώνετε

16:16 - 07 Φεβ 2016 | Οικονομία
«Συντάξεις των 700-750 ευρώ. Αυτές μπορείτε να πληρώνετε με τις αντοχές του ασφαλιστικού σας συστήματος γιατί δεν είναι βιώσιμο». Με αυτά τα λόγια οι εκπρόσωποι των δανειστών "ακύρωσαν" ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το σημερινό ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, οι συνομιλίες που διαμείφθηκαν ανάμεσα στις δυο πλευρές καταδεικνύουν ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν χειρότερα απ’ ό,τι τα περίμεναν οι αρμόδιοι υπουργοί.

 

Όπως αναφέρουν καλά διασταυρωμένες πηγές της εφημερίδας η πιο χαρακτηριστική σύσταση του κουαρτέτου ήταν η εξής: «Δεν μπορείτε να πληρώνετε συντάξεις πάνω από τα 700-750 ευρώ. Μέχρι εκεί αντέχει το ασφαλιστικό σας σύστημα. Βρείτε τρόπους για να το κάνετε βιώσιμο».

 

Με αυτές τις φράσεις κατάφεραν στην πραγματικότητα να θέσουν το περίγραμμα των μέτρων που "έρχονται", ενώ απόρριψαν το εν λόγω ασφαλιστικό νομοσχέδιο εν ριπή οφθαλμού.

 

Κύριο θέμα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων είναι οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, κάτι που η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας τις αποκρύπτει αφού σε αντίθετη περίπτωση η αξιολόγηση και όλα όσα συνδέονται με αυτή (εκταμίευση δόσεων, εκκίνηση συζήτησης για τους τρόπους ρύθμισης του χρέους, αποκατάσταση ρευστότητας στην οικονομία, προσδοκίες ανάπτυξης) θα αποτελούν ευσεβείς πόθους.

 

Το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου τελεί υπό απόσυρση τη δεδομένη στιγμή αφού οι δανειστές το έχουν απορρίψει από την περασμένη Τετάρτη όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός, ενώ έχει ήδη γίνει γνωστό ότι οι δανειστές είπαν όχι στο ύψος της εθνικής σύνταξης, αλλά και στην αύξηση των εισφορών κατά μιάμιση μονάδα στην επικουρική ασφάλιση.

 

«Αν δεν κόψετε συντάξεις, τότε βρείτε ισοδύναμα μέτρα που να αποδίδουν το 1,8 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος εξοικονόμησης από το ασφαλιστικό για το 2016» φέρονται να είπαν οι δανειστές. Τα ισοδύναμα μέτρα βέβαια που προτείνουν οι δανειστές δεν περιλαμβάνουν αυξήσεις εισφορών, γιατί και αυτό το μέτρο έχει καεί με τις ενστάσεις που προέβαλαν, λέγοντας ότι επιβαρύνεται το κόστος εργασίας και αναζωπυρώνονται οι εστίες της εισφοροδιαφυγής ενώ δεν εξασφαλίζεται η αύξηση των εσόδων!

 

Το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να επαναφέρει την αρχική πρόταση για μειώσεις επικουρικών συντάξεων, καθώς διαπιστώνει ότι η λύση των εισφορών δεν περνάει από τους δανειστές. Το βασικό σενάριο αλλάζει και πλέον εξετάζονται περικοπές από τα 120 ευρώ και πάνω με ποσοστά από 8% ως 15% για να καλυφθεί ένα κενό της τάξης των 550-600 εκατ. ευρώ.

 

Στις κύριες συντάξεις εξετάζονται σενάρια για μειώσεις από τα 1.500 ευρώ και πάνω, από τα 1.000 ευρώ μέχρι τα 1.500, αλλά και κάτω από τα 1.000 ευρώ. Στην πρώτη περίπτωση οι περικοπές θα είναι πάνω από 15%, αν τελικά υιοθετηθεί το μέτρο. Ενώ αν το ψαλίδι ξεκινήσει από χαμηλά, δηλαδή αν πιάσει και τις συντάξεις από τα 500 ευρώ και πάνω, η μέση μείωση δεν θα ξεπερνά το 8%.

Copyright © 1999-2020 Premium S.A. All rights reserved.