ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξ αποστάσεως η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς

10:57 - 08 Φεβ 2016 | Οικονομία
Εξ αποστάσεως η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς
Συνεχείς αναμένεται να είναι οι τηλεδιασκέψεις κυβέρνησης – δανειστών τις επόμενες ημέρες για τα επίμαχα θέματα, όπου διαφάνηκαν διαφορές κατά την πρώτη φάση της συζήτησης. Παράλληλα, σαφέστερη αίσθηση για τις προθέσεις των εταίρων θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος στο Eurogroup της Πέμπτης, όπου θα βρεθεί τετ α τετ με τους ομολόγους του της Ευρωζώνης.
Όπως διαπιστώθηκε από τον πρώτο κύκλο των συζητήσεων όλα τα δύσκολα μέτωπα παραμένουν ανοικτά. Πέραν του ασφαλιστικού, καταγράφεται διαφορά στο δημοσιονομικό κενό της τριετίας 2016-2018, ενώ οι δανειστές γκρινιάζουν για τα μέτρα, που δεν εφαρμόζονται ή δεν αποδίδουν.
Στο ασφαλιστικό οι θεσμοί ζητούν περικοπές στις κύριες συντάξεις, που ήδη χορηγούνται, με το ΔΝΤ να σηκώνει το βάρος των πιέσεων αλλά και να αποτελεί - όπως έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν (άδειασμα Σαμαρά το Σεπτέμβρη του 2014) - τον καταλύτη των εξελίξεων.
Παράλληλα ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι πρέπει να πιαστούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και 1,75% το 2017.  Σημειώνεται ότι η «τρύπα» στη εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι δανειστές εντοπίζουν κενό άνω των 300 εκατ. ευρώ λόγω της μη εφαρμογής της προγραμματισμένης περικοπής των αμυντικών δαπανών. Παράλληλα βλέπουν "άνοιγμα" και από τη μη εφαρμογή της δέσμευσης για την αύξηση του φόρου στα ενοίκια (από το 11% στο 15% για τα εισόδημα έως 12.000 ευρώ και από 33% στο 35% για το εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ) το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από το νέο φορολογικό.
Επίσης οι δανειστές θέλουν αλλαγές στον φόρο στο κρασί και αμφισβητούν την αποδοτικότητα των παρεμβάσεων στα φρουτάκια και στις στήλες του ΟΠΑΠ. Ζητούν, ταυτόχρονα, εδώ και τώρα διαδικασίες εξπρές για τα κόκκινα δάνεια.
Στο φόντο αυτό η κυβέρνηση ελπίζει στην επανεκκίνηση των επαφών στο Χίλτον το αργότερο την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, με στόχο να κλείσουν όλα ως το τέλος του μήνα.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.