ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΑΕΔ: «Βαρίδι» τα 1,5 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια του ΟΕΚ

13:34 - 12 Φεβ 2016 | Οικονομία
Ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που καλείται να διαχειριστεί ο ΟΑΕΔ, ως διάδοχος φορέας, μετά την κατάργηση του ΟΕΚ.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα, αφού μόνο το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεπερνά τα 340 εκατ. ευρώ, ενώ το άθροισμα των ληξιπρόθεσμων και του άληκτου ποσού παροχών ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, βέβαια, επισημαίνει ότι δικαιούχοι των συγκεκριμένων δανείων, που δίνονταν μόνο από τον Οργανισμό χωρίς τη συμμετοχή τραπεζών, είναι ειδικές κατηγορίες ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, όπως άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι και σεισμόπληκτοι.

Συνολικά έχουν χορηγηθεί περίπου 80.000 δάνεια, που είναι ακόμη ενεργά. Το 55% των δανείων αυτών, δηλαδή περίπου 55.000, δεν εξυπηρετούνται καθώς οι δικαιούχοι αδυνατούν να καταβάλλουν τις μηνιαίες δόσεις τους, κυρίως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ο σύλλογος κάνει λόγο για «αδιαφορία» από την πλευρά της Πολιτείας να προχωρήσει σε ρύθμιση των δανείων αυτών, με αποτέλεσμα και οι δανειολήπτες να μην είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά και στο ταμείο του ΟΑΕΔ να μην εισρέουν κεφάλαια που θα μπορούσαν να διατεθούν σε νέα στεγαστικά δάνεια.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.