ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σ.Τσιτουρίδης: Ετος απασχόλησης των νέων το 2007

16:56 - 11 Ιαν 2007 | Οικονομία
Ως ιδιαίτερα θετικό χαρακτήρισε το έργο που γίνεται στον ΟΑΕΔ ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, κατά την επίσκεψή του στην έδρα του Οργανισμού και τις συζητήσεις για το πρόγραμμα του 2007 με τον διοικητή του Οργανισμού την Πέμπτη.

Ο υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε ότι η ανεργία στο γ΄τρίμηνο του 2006 μειώθηκε στο 8,3% και κάλεσε όλες τις πλευρές και ειδικότερα την αντιπολίτευση να μην αμφισβητούν τα στοιχεία και τις μεθόδους μέτρησης, «που παραμένουν αναλλοίωτες από την εποχή που η ανεργία υπολογιζόταν πάνω από το 11%».

Ο κ. Τσιτουρίδης χαρακτήρισε το 2007 ως έτος ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων. Για κάθε νέο, είπε, που θα τελειώνει τη βασική εκπαίδευση και θα μένει εκτός αγοράς εργασίας, θα προσφέρεται μέσα σε ένα εξάμηνο μια ευκαιρία απασχόλησης ή επαγγελματικής κατάρτισης.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα επιχορήγησης νέων επιστημόνων για να ξεκινήσουν αυταπασχόληση στην περιφέρεια (με 12.000 ευρώ σε καθέναν από τους περίπου 4.000 νέους επιστήμονες που θα επιχορηγηθούν στο νέο έτος).

Ο κ. Τσιτουρίδης υπογράμμισε την αύξηση του επιδόματος ανεργίας: απο 311 ευρώ αυξάνει στα 367 ευρώ, ενώ απο την 1/1/2008 θα φτάσει στα 404 ευρώ, με προσαύξηση κατά 10% για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Σχετικά με το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σημείωσε ότι επί της αρχής συμφωνούν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και υποσχέθηκε συνέχιση του διαλόγου επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Οι κ.κ. Τσιτουρίδης, Γιακουμάτος και Βερναδάκης υπογράμμισαν ότι το επιχειρησιακό σχέδιο του ΟΑΕΔ για το 2007 θα στηρίζεται σε δύο βασικές επιλογές: α) Την σύζευξη μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας, β) τη σύνδεση μεταξύ των λεγομένων ενεργητικών και παθητικών πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης και καταπολέμησης της ανεργίας.

Ο κ. Γιακουμάτος έκανε λόγο για «πόλεμο κατά της ανεργίας» με την καθοριστική συμβολή του ΟΑΕΔ. Σημείωσε ότι μεγάλο τμήμα των καταρτιζόμενων στα διάφορα προγράμματα τελικά κατακτά μόνιμη απασχόληση και υπογράμμισε τη σημασία της μηχανοργάνωσης του Οργανισμού και την εξέλιξη των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης σε υπηρεσίες «μιας στάσης» (one stop shops).

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Βερναδάκης δέχθηκε ότι η ανεργία των νέων ξεπερνά το 16% και δήλωσε ότι στόχος του Οργανισμού είναι να προσφέρεται μία τουλάχιστον ευκαιρία σε 40.000 νέους κάθε χρόνο.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης των συντάξεων στο ΤΕΒΕ και το ΤΑΕ, μέσω της ενοποίησής τους στον ΟΑΕΕ, ο κ. Τσιτουρίδης δήλωσε ότι όποιοι δημιουργούν τέτοιο θέμα, «είτε δεν γνωρίζουν το ζήτημα, είτε πολιτικολογούν ανεύθυνα».

Σχετικά με τις αναπηρικές συντάξεις, τόνισε ότι θα ελεγχθούν, αφού υπάρχουν περιοχές που παρουσιάζουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά. Εξαίρεση θα αποτελέσουν περιπτώσεις αναπηρίας από βαριές, αυταπόδεικτες βλάβες ή ασθένειες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.