ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαπραγμάτευση: Μικρότερες συντάξεις για λιγότερα χρόνια ασφάλισης ζητούν οι Θεσμοί

12:49 - 15 Φεβ 2016 | Οικονομία
Διαπραγμάτευση: Μικρότερες συντάξεις για λιγότερα χρόνια ασφάλισης ζητούν οι Θεσμοί
Τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης βρίσκονται στο επίκεντρο της διαβούλευσης του ασφαλιστικού σχεδίου με τους δανειστές.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης, κάτι που θα οδηγήσει σε ακόμη χαμηλότερες νέες συντάξεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι με την ελληνική πρόταση όσοι φεύγουν με λίγα χρόνια (15-20) ευνοούνται.

Το σχέδιο Κατρούγκαλου:

  • Μεγάλη μείωση των συντελεστών αναπλήρωσης
  • Μεγάλη μείωση των συντάξεων λόγων του υπολογισμού με βάση τις αποδοχές του συνολικού ασφαλιστικού βίου.

Έτσι λοιπόν, οδηγούμαστε σε μια σοβαρή μείωση για τις συντάξεις, κυρίως για όσους έχουν συμπληρώσει από 20 έτη ασφάλισης και άνω. Όσο περισσότερες εισφορές μάλιστα έχεις καταβάλει τόσο μεγαλύτερη σε ποσοστό θα είναι η μείωση. Με τον τρόπο δημιουργείται κίνητρο εισφοροδιαφυγής υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Σημειώνεται ότι οι δανειστές επιμένουν στις περικοπές και στις υφιστάμενες συντάξεις. Ο πρωθυπουργός, πάντως, απορρίπτει κάθε σκέψη για περικοπή συντάξεων με το γνωστό επιχείρημα ότι «είναι βαθύτατα υφεσιακό μέτρο».

Τονίζεται ότι οι δανειστές απαιτούν εθνική σύνταξη στα 20 χρόνια ασφάλισης και μάλιστα με εισοδηματικά κριτήρια. Αντίθετα, η κυβέρνηση θέτει ως κόκκινη γραμμή να μην υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, αλλά φέρεται να «συζητά» εθνική σύνταξη 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης, κατώτερη εθνική σύνταξη στα 300 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και προνοιακή σύνταξη κάτω από 300 ευρώ για όσους έχουν λιγότερα από 15 χρόνια ασφάλισης.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:33 - 15 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.