ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΑΙΠΕΔ: Έσοδα 14,6 δισ. ευρώ από τα περιφερειακά αεροδρόμια

22:00 - 15 Φεβ 2016 | Οικονομία
ΤΑΙΠΕΔ: Έσοδα 14,6 δισ. ευρώ από τα περιφερειακά αεροδρόμια
Στα 14,6 δισ. ευρώ διαμορφώνονται τα έσοδα που προσδοκά το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων να προκύψουν από την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία Fraport-Slentel, σύμφωνα με την έκθεση για τον απολογισμό του 2015.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται το ύψος των εσόδων από την αποκρατικοποίηση της ομάδας των 14 περιφερειακών αερολιμένων θα εσόδων θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ, εάν ληφθεί υπόψη ότι ο επενδυτής θα καταβάλει εφάπαξ τίμημα 1,234 δισ. ευρώ, και ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ, αλλά και κυμαινόμενη μεταβλητή αμοιβή που αντιστοιχεί, κατά έτος, στο 28,6% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων των αεροδρομίων. Επίσης, το Δηµόσιο προσδοκά σωρευτικά φορολογικά, κοινωνικά και άλλα οφέλη ύψους µέχρι 4,6 δισ. ευρώ κατά προσέγγιση.

 

Αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση αυτή καθ’αυτή, στον ιδιώτη επενδυτή παραχωρείται η χρήση, λειτουργία, ανάπτυξη και εκµετάλλευση των αεροδροµίων για περίοδο 40 ετών, οι δε υποδοµές και οι εγκαταστάσεις που θα κατασκευάσει περιέρχονται και αυτές στην κυριότητα του Ελληνικού Δηµοσίου και επιστρέφουν σε αυτό µε τη λήξη της παραχώρησης.

 

Υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις

 

Όσον αφορά στις συμβάσεις αποκρατικοποιήσεων που αφορούν σε υποδομές και εταιρικό χαρτοφυλάκιο:

 

Στις 24 Απριλίου 2015 υπογράφηκε η σύμβαση για την παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της "Ιπποδρομίες Α.Ε.", για 20 χρόνια, με τελικό τίμημα 40,2 εκατ. Η σύμβαση παραχώρησης κυρώθηκε από τη Βουλή στις 23 Οκτωβρίου 2015,δυνάμει του ν. 4338/2015, και τέθηκε σε ισχύ στις 08 Ιανουαρίου 2016. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη λάβει τις δύο πρώτες δόσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο 50% του τιμήματος, ενώ το υπόλοιπο ποσό αναμένεται να καταβληθεί στις 08 Ιανουαρίου 2017. Τέλος, στις 21 Δεκεμβρίου 2015 το ΤΑΙΠΕΔ, ως αποκλειστικός μέτοχος, συγκάλεσε έκτακτη γενική συνέλευση της ΟΔΙΕ Α.Ε., στην οποία αποφασίσθηκε η θέση της εταιρίας σε λύση και εκκαθάριση. Οι πρώτες ιπποδρομίες με την νέα διοίκηση πραγματοποιήθηκαν στις 22 Ιανουαρίου 2016.

 

Στις 21 Δεκεμβρίου 2015, έλαβε χώρα η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. για την διάθεση ποσοστού 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Προσφορά υπέβαλε η εταιρεία Cosco Group (Hong Kong) Limited. Η οικονομική προσφορά αποσφραγίστηκε στις 12 Ιανουαρίου 2016, οπότε και ζητήθηκε από το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ η υποβολή βελτιωτικής προσφοράς. Η βελτιωτική προσφορά της Cosco Group (Hong Kong) Limited η οποία υπεβλήθη στο ΤΑΙΠΕΔ στις 20 Ιανουαρίου 2016, προβλέπει τίμημα €22 ευρώ/μετοχή, ήτοι €368,5 εκατ. Η συνολική αξία της συμφωνίας εκτιμάται σε €1,5 δισ. και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανωτέρω προσφορά των €368,5 εκατ., υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους €350 εκατ. την επόμενη δεκαετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης (αντάλλαγμα παραχώρησης σε ποσοστό 3,5% του κύκλου εργασιών του ΟΛΠ), αναμενόμενου συνολικού ύψους της τάξης των 410 εκατ. ευρώ.

 

Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα και οι τόκοι που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2052. Η συναλλαγή διαρθρώνεται σε δύο στάδια: Στο πρώτο στάδιο η Cosco Group (Hong Kong) Limited θα καταβάλει ποσό ύψους 280,5 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ και θα καταστεί μέτοχος 51% του ΟΛΠ. Εντός διαστήματος πέντε ετών, εφόσον έχει εκπληρώσει ορισμένους όρους που περιγράφονται στη Συμφωνία Αγοράς Μετοχών (SPA), συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς ολοκλήρωσης των υποχρεωτικών επενδύσεων, η Cosco Cosco Group (Hong Kong) Limited θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ επιπλέον €88 εκατ. και θα αυξήσει το μερίδιό της στην ΟΛΠ από 51% σε 67%. Τo Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε την Cosco Group (Hong Kong) Limited πλειοδότη και την κάλεσε να υποβάλει τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά που απαιτούνται προκειμένου να ανακηρυχθεί "Προτιμώμενος Επενδυτής", σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού.

 

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2015 το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την τροποποίηση της δομής του διαγωνισμού για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. Σε πρώτη φάση θα διατεθεί το 51% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το υπόλοιπο 16% ο πλειοδότης του διαγωνισμού θα το αποκτήσει σε πέντε χρόνια, εφόσον ολοκληρώσει τις απαιτούμενες επενδύσεις. Οι τροποποιημένοι όροι γνωστοποιήθηκαν σε όλους τους επενδυτές που βρίσκονται στη Β’ φάση του διαγωνισμού. Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016.

 

  • Τουριστικοί Λιμένες: Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του τουριστικού λιμένα της Πύλου για σαράντα έτη. Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα η ολοκλήρωση του εν λόγω διαγωνισμού αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016.

Επίσης κατά τη διάρκεια της χρήσης 2015, κηρύχθηκαν άγονοι οι διαγωνισμοί που αφορούσαν στην παραχώρηση α) των τουριστικών λιμένων Αλίμου, Πόρου, Ύδρας και Νέας Επιδαύρου και β) του τουριστικού λιμένα και τμήματος του λιμένα Χίου.

 

  • Κατά τη διάρκεια του 2015, συνεχίστηκε η κερδοφορία όλων των λιμένων, παρά τη γενικότερη ύφεση που επικρατεί στην αγορά, και η οποία ξεκίνησε με την αναδιάρθρωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους, όταν και περιήλθαν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, στο τέλος του 2012, έχοντας αποδώσει μερίσματα στο Ελληνικό Δημόσιο. Έτσι, κατά μέσο όρο τα κέρδη των μεγάλων περιφερειακών λιμένων της χώρας, εκτός εκείνων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης (όπως Αλεξανδρούπολη, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Βόλος κλπ), αυξήθηκαν κατά 20% μέσα στο 2015. Η αύξηση αυτή ακολουθεί τη μεγάλη άνοδο 40% που σημειώθηκε το 2014. Συνεχίζεται η διοικητική διαχείρισή τους έως την αξιοποίησή τους.
  • Στις 30 Νοεμβρίου 2015 δημοσιεύτηκε η πρόσκληση υποβολής προσφορών για την πρόσληψη ανεξάρτητου αποτιμητή για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και την ΕΕΣΣΤΥ Α.Ε.
  • Αναφορικά με την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στην Ν. Καβάλα, ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2015 η διετής αξιολόγηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να κριθεί η παραμονή του στον κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβρη 2015, με το έργο να μην προκρίνεται στον εν λόγω κατάλογο. O ΔΕΣΦΑ παρείχε υποστήριξη και τεχνογνωσία στο ΤΑΙΠΕΔ καθ’ όλη την διαδικασία αξιολόγησης.

Τον Νοέμβριο 2015, το Δημόσιο προέβη στην υπογραφή της 4ης τροποποιητικής σύμβασης περί εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους, παρατείνοντας την άδεια εκμετάλλευσης της Νότιας Καβάλας της Energean Oil & Gas για δύο έτη, με δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμη έτος, η οποία έληγε στις 23 Νοεμβρίου 2015. Η παράταση δόθηκε καθώς μετά τη λήξη της άδειας εκμετάλλευσης, το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων, θα έπρεπε να αναληφθεί από το Ελληνικό Δημόσιο. Εκκρεμεί η δημοσίευση της ανανέωσης σε ΦΕΚ.

 

Τον Ιανουάριο 2016, ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ανήγγειλε την συγκρότηση Οµάδας Εργασίας που θα διερευνήσει τις δυνατότητες αξιοποίησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου "Νότια Καβάλα". Στην ομάδα εργασίας δεν συμμετέχει το ΤΑΙΠΕΔ, ούτε η Energean.

Σημειώνεται ότι με βάση το από 30.07.2015 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan) του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2015, το εν λόγω έργο δεν περιλαμβάνεται πλέον στο χαρτοφυλάκιο των περιουσιακών στοιχείων προς αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως αυτό εγκρίθηκε από την παρούσα Κυβέρνηση, και ειδικότερα με πράξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΦΕΚ Α΄ 93) και όπως αυτό αποτέλεσε αναπόσπαστο παράρτημα του νόμου 4336/2015 (ΦΕΚ Α΄ 94).

 

Στον τομέα της αξιοποίησης ακινήτων, το 2015 προκηρύχθηκαν συνολικά 5 νέοι διαγωνισμοί:

  • Στις 21 Αυγούστου 2015 ξεκίνησε διεθνής διαγωνισμός για την πώληση ακινήτων του Δημοσίου στο εξωτερικό. Ειδικότερα, πρόκειται για: (α) ένα ακίνητο συνολικής επιφάνειας περίπου 1400 τ.μ. στη Νέα Υόρκη, (β) ένα ακίνητο συνολικής επιφάνεια περίπου 750 τ.μ. στην Ουάσιγκτον, (γ) ένα ακίνητο συνολικής επιφάνεια περίπου 1200 τ.μ. στη Λιουμπλιάνα, (δ) ένα ακίνητο συνολικής επιφάνειαπερίπου 400 τ.μ. στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής και (ε) ένα ακίνητο συνολικής επιφάνειας περίπου 1600 τ.μ. στη Ρώμη.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο 2015 με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τα ακίνητα στην Ν. Υόρκη, στην Ουάσιγκτον και στην Ρώμη. Το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε τελικά Προτιμητέο Επενδυτή μόνο για τα ακίνητα στην Ν. Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 12 εκατ. ευρώ, καθώς η προσφορά της Ρώμης ήταν κατώτερη της ελάχιστης ενδεικτικής τιμής που είχε τεθεί.

  • Στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 ανακοινώθηκε η εκκίνηση του διαγωνισμού με δικαίωμα αντιπροσφορών μέσω του ιστότοπου www.e-publicrealestate.gr για 14 ακίνητα στην Χαλκιδική, τα Δωδεκάνησα, τη Φθιώτιδα, τη Χαλκιδική, την Αργολίδα, την Αττική, τη Μεσσηνία και την Ημαθία (e auction V).με παράλληλη ανακοίνωση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πρόσληψη Ανεξάρτητου Αποτιμητή για την αποτίμηση των εν λόγω δεκατεσσάρων (14) ακινήτων.
  • Στις 21 Δεκεμβρίου 2015 προκηρύχθηκε ξανά διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίηση των ακινήτων στην Ρώμη, στην Λιουμπλιάνα και στη Πρετόρια με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 1η Φεβρουαρίου 2016.
  • Στις 23 Δεκεμβρίου 2015 ανακοινώθηκε η έναρξη διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίηση ενός ακινήτου στη θέση "Θίννες", στο Βαρθολομιό Ηλείας, συνολικής έκτασης περίπου 950 στρ. Το ακίνητο πρόκειται να αξιοποιηθεί για γκολφ 18 οπών και συμπληρωματικές τουριστικές εκμεταλλεύσεις.
  • Στις 23 Δεκεμβρίου 2015 ανακοινώθηκε επίσης, η έναρξη διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίηση ενός ακινήτου στη θέση "Βερβερόντα" στο Πόρτο Χέλι Αργολίδος, συνολικής έκτασης περίπου 630 στρ. Το ακίνητο πρόκειται να αξιοποιηθεί για την κατασκευή ιδιωτικού αεροδρομίου, γκολφ 9 οπών και συμπληρωματικών τουριστικών εκμεταλλεύσεων.
  • Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση ακινήτου στην περιοχή Ποσείδι Καλάνδρας Χαλκιδικής. Το ακίνητο είναι κατάλληλο για ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων υψηλού επιπέδου και εγκαταστάσεων αναψυχής
  • Αναφορικά με τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του ακινήτου στην περιοχή Αφάντου, σε συνέχεια του υπ’ αρ. 26/2015 Πρακτικού Επεξεργασίας του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος ΕΣΧΑΔΑ και κατόπιν της συγκρότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, το τροποποιημένο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος παρουσιάστηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου στις 11 Δεκεμβρίου 2015.
  • Στις 31 Δεκεμβρίου 2015, κατόπιν διαπραγμάτευσης με τους Επενδυτές, υπογράφηκε συμφωνία με την Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, ως Addendum της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών, με αντικείμενο την υποβολή του τροποποιημένου Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) για την αξιοποίηση της "Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ". Η συμφωνία εξασφαλίζει την προσαρμογή του Σχεδίου στη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΠΕ28/2015) και την συνακόλουθη τήρηση των αναγκαίων διοικητικών διαδικασιών και διατηρεί το ίδιο τίμημα, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, κατά το διάστημα Απριλίου - Δεκεμβρίου 2015, στον τομέα των ακινήτων, υπεγράφησαν τα εξής συμβόλαια:

  • Ένα ακίνητο στην περιοχή Καλαμίτσα, Καβάλας, έναντι τιμήματος 400.000 ευρώ, τον Απρίλιο του 2015.
  • Ένα ακίνητο στην Σμολένσκυ, έναντι 434.000 ευρώ, το Μάιο του 2015.
  • Ακίνητο στην οδό Θεοφίλου 13, έναντι 540.000 ευρώ, το Μάιο του 2015.
  • Το Ξενία Σκιάθου, έναντι 2.628.000 ευρώ, το Μάιο του 2015.
  • Ακίνητο στο Βελιγράδι, έναντι 2.400.500 ευρώ, τον Μάιο του 2015.
  • Το Σανατόριο Μάνας, έναντι 830.000 ευρώ, τον Μάιο του 2015.
  • Ακίνητο στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας Χαλκιδικής, έναντι 9.610.000 ευρώ, τον Ιούνιο του 2015.
  • Ακίνητο στην οδό Μητροπόλεως, προς 3.785.000 ευρώ, τον Ιούνιο του 2015.
  • Ακίνητο στη Τούζλα Παγγαίου, αντί 1.450.000 ευρώ, τον Ιούνιο του 2015.
  • Το ΧΕΥ Νερατζιώτισσας, αντί 1.800.000 ευρώ, τον Ιούλιο του 2015.
  • Ακίνητο στην Ευαγγελιστρίας 9, αντί 1.720.000 ευρώ, τον Ιούλιο του 2015.
  • Ακίνητα στα Καλά Νερά Μαγνησίας, με τίμημα 1.030.000, τον Ιούλιο του 2015.
  • Το Ειρηνοδικείο Παραμυθιάς, αντί 210.000 ευρώ, τον Οκτώβριο του 2015.
Τελευταία τροποποίηση στις 22:13 - 15 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.