ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ICAP: Θετικά τα αποτελέσματα των Ισολογισμών που έκλεισαν στις 30.6.2015

14:55 - 17 Φεβ 2016 | Οικονομία
ICAP: Θετικά τα αποτελέσματα των Ισολογισμών που έκλεισαν στις 30.6.2015
Αναμφισβήτητα οι εξελίξεις στην Ελλάδα το 2015 ήταν καταιγιστικές, ιδιαίτερα στο οικονομικό επίπεδο όπου σημειώθηκαν αναπάντεχες εξελίξεις, εξαιτίας της επιβολής των capital controls που «στράγγισαν» τη ρευστότητα στην αγορά. Ωστόσο, οι επιπτώσεις τους ήταν ορατές στο β΄ εξάμηνο του έτους.

Σε αυτά τα πλαίσια είναι πολύ ενδιαφέρον να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των ελληνικών επιχειρήσεων. Αναφορικά με τις επιδόσεις των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα για το 2015, στη συνέχεια επιχειρείται μία αρχική καταγραφή των πρώτων ενδείξεων, βάσει δείγματος εταιρειών με διαθέσιμα τα πλέον πρόσφατα οικονομικά στοιχεία. Στα αρχεία της ICAP Databank υπάρχουν καταχωρημένες 753 επιχειρήσεις (εξαιρουμένων τραπεζών-ασφαλειών) με διαθέσιμους ισολογισμούς και των δύο τελευταίων χρήσεων, ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση των μεγεθών. Από τις εταιρείες αυτές οι 215 είναι βιομηχανικές, οι 189 εμπορικές, οι 299 εταιρείες παροχής υπηρεσιών και οι λοιπές προέρχονται από τον τουριστικό και κατασκευαστικό κλάδο.

Επισημαίνεται βέβαια ότι το δείγμα εταιρειών είναι προς το παρόν μικρό και μόνο ως ενδεικτικό μπορεί να εκληφθεί, ενώ θεωρείται πολύ πρόωρη η εξαγωγή συμπερασμάτων για το σύνολο του επιχειρηματικού τομέα.

Ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ICAP Group, δήλωσε σχετικά: «Η ελληνική οικονομία διανύει έναν πολλαπλά επίπονο δρόμο προσαρμογής τα τελευταία χρόνια, λειτουργώντας σε συνθήκες πρωτόγνωρης ύφεσης. Το 2014 και στις αρχές 2015 άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτες θετικές επιδόσεις, όπως μαρτυρά η άνοδος του ΑΕΠ κατά 0,7% το 2014 και διατήρηση θετικών ρυθμών ανόδου το πρώτο εξάμηνο του 2015. Στη συνέχεια όμως οι θετικές αυτές εξελίξεις ανατράπηκαν, λόγω της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και του Δημοψηφίσματος / εκλογών, με συνέπεια το Α.Ε.Π. να καταγράψει αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής το 3ο και το 4ο τρίμηνο. Οι αρνητικές αυτές επιπτώσεις εξακολουθούν να υφίστανται και το τρέχον έτος.

Οι προαναφερθείσες ενδείξεις ασθενούς ανάκαμψης μέχρι το α΄ εξάμηνο του 2015 αποτυπώθηκαν και στις επιδόσεις των επιχειρήσεων που δημοσίευσαν ισολογισμούς με οικονομική χρήση που έληγε στις 30.6.2015. Από τα μέχρι τώρα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία 753 τέτοιων εταιριών, προκύπτει γενικά θετική εικόνα. Οι μεν πωλήσεις κατέγραψαν οριακή μόνο αύξηση (0,5%), ωστόσο πολύ σημαντική ήταν η βελτίωση τόσο των λειτουργικών αποτελεσμάτων, όσο και των κερδών προ φόρου (αύξηση το 21%), εξέλιξη που συνοδεύτηκε και από αύξηση των κερδών EBITDA κατά 4,3%. Η βελτίωση αυτή της κερδοφορίας οφείλεται αποκλειστικά στον τομέα του Εμπορίου, αφού τόσο οι Βιομηχανίες όσο και ο Τομέας των Υπηρεσιών παρουσίασαν μικρές ζημιές προ φόρων. Συνολικά, 6 από τις 10 εταιρείες του Δείγματος ήταν κερδοφόρες, ενώ 4 στις 10 ζημιογόνες.

Η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα και την προοπτική να επανέλθει σε ανοδική τροχιά, παρά τις αντιξοότητες. Όμως, στην παρούσα φάση η παρατεταμένη αβεβαιότητα που επικρατεί επιδρά αρνητικά στις αναπτυξιακές προοπτικές. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης, είναι η τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα για την ολοκλήρωση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων. Όσον αφορά στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, κομβικό παραμένει το ζήτημα της αποκατάστασης ομαλών συνθηκών λειτουργίας της αγοράς αφενός και, αφετέρου, της ενθάρρυνσης των επιχειρηματικών επενδύσεων και της εξασφάλισης ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος, που θα ευνοήσει την επιχειρηματικότητα και θα διευκολύνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.