ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχονται «ραβασάκια» για τα ανασφάλιστα οχήματα

12:00 - 23 Φεβ 2016 | Οικονομία
Έρχονται «ραβασάκια» για τα ανασφάλιστα οχήματα
«Ραβασάκια» με χρηματικά πρόστιμα αποστέλλονται σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, οι οποίοι αν δεν συμμορφωθούν θα αντιμετωπίσουν και διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών ξεκινά ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, ενώ οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων θα λάβουν σχετικό ειδοποιητήριο. Μετά την ολοκλήρωση της διασταύρωση όσοι εντοπισθούν να έχουν ανασφάλιστο όχημα θα λάβουν ένα ειδικό ειδοποιητήριο από τη ΓΓΔΕ με το οποίο θα καλούνται να ασφαλίσουν το όχημά τους πληρώνοντας εκτός από το ασφάλιστρο που αναλογεί στο όχημά τους και ένα παράβολο- πρόστιμο ύψους 250 ευρώ.

 

Ειδικότερα, τις περίπου 700.000 φθάνουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, τα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς να είναι ασφαλισμένα. Ενώ ήδη από το 2013 υπάρχει νομοθεσία και διαδικασία για τον εντοπισμό τους και την επιβολή κυρώσεων τους ιδιοκτήτες τους, η σχετική εφαρμοστική υπουργική απόφαση πήρε τώρα το δρόμο για την Εφημερίδα της Κυβέρνησης για να ξεκινήσουν αμέσως μετά οι διαδικασίες ελέγχου.

 

Κάθε ιδιοκτήτης ΙΧ που θα παραλάβει το ειδοποιητήριο θα πρέπει εντός 8 ημερών είτε να αποδείξει ότι το όχημά είναι ασφαλισμένο και λόγω λάθους της δημόσιας διοίκησης  εμφανίστηκε στον κατάλογο των ανασφάλιστων οχημάτων  είτε να προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματός του. Αν παρέλθει το 8ήμερο και ο οδηγός δεν ανταποκριθεί, τότε θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον πρόστιμο 500 ευρώ και ταυτόχρονα θα βρεθεί αντιμέτωπος με σειρά διοικητικών κυρώσεων, όπως:

  • αφαίρεση των πινακίδων, του διπλώματος  και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος για 6 μήνες.
  • αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.
  • χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημοσίας χρήσεως, 500 ευρώ για τα επιβατικά & 250 ευρώ για τα δίκυκλα.
  • φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο.
  • χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.