ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκτακτη βοήθεια στην Ελλάδα από την Κομισιόν

14:26 - 29 Φεβ 2016 | Οικονομία
Έκτακτη βοήθεια στην Ελλάδα από την Κομισιόν
Έτοιμη να στείλει έκτακτη βοήθεια στην Ελλάδα εμφανίζεται η Κομισιόν που επικεντρώνεται κυρίως σε κοινοτικά κονδύλια από ήδη ενεργοποιημένο ταμείο.

Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο της Κομισιόν, η Επιτροπή έχει ήδη αποφασίσει - θα συζητηθεί σε πιο επίσημο επίπεδο την Τετάρτη στο Κολλέγιο των Επιτρόπων και θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες αυτή την εβδομάδα - να ενεργοποιήσει το "EURO ECO FUND" - , ένα ταμείο το οποίο διαθέτει πόρους που προορίζονται για χώρες εκτός της ΕΕ. 

 

Η χρήση του θα τροποιηθεί ώστε να μπορεί να αντλεί κονδύλια και για χώρες εντός της ΕΕ και σε πρώτο στάδιο για την Ελλάδα.

Στόχος, κατά τον αξιωματούχο, είναι να «έρθει άμεσα ρευστό στην Αθήνα η οποία θα μπορεί να τραβάει χρήματα από το συγκεκριμένο εργαλείο που ήδη υπάρχει», καθώς η χώρα ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας από την καθυστέρηση της αξιολόγησης.

 

Το πρόγραμμα θα είναι υπό την επίβλεψη του Επιτρόπου για ανθρωπιστικές κρίσεις, Χρίστου Στυλιανίδη και η απόφαση να ανακοινωθεί πριν την έκτακτη σύνοδο κορυφής της 7ης Μαρτίου σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση και να «πειστεί» η Αθήνα να μην προβάλει βέτο.

Το δημοσίευμα της WSJ την Παρασκευή, ότι υπάρχει σχέδιο Β που οδηγεί στην συγκέντρωση χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα, ήρθε να ταράξει τα νερά όμως κανείς δεν το διαψεύδει.

 

Οι κινήσεις της Κομισιόν που σε αυτή τη φάση φαίνεται πως αποσκοπούν στο να μετατρέψει το θέμα της μετανάστευσης στην Ελλάδα από μείζον πολιτικό σε θέμα ανθρωπιστικής κρίσης, «κρύβει», σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων κύκλων, το γεγονός ότι ακόμα και η Επιτροπή προετοιμαζόταν εδώ και καιρό για πιθανό ναυάγιο ή μη τήρησης των συμφωνηθέντων από συγκεκριμένες χώρες του Βαλκανικού μπλοκ και ιδιαίτερα από την Αυστρία.

Οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγγελας Μέρκελ την Κυριακή ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της στο θέμα του προσφυγικού, φαντάζουν «σταγόνα στον ωκεανό» καθώς η ίδια δεν φαίνεται διατεθειμένη να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με την Βιέννη, ούτε με τις ανατολικές χώρες που θεωρούνται δορυφόροι του Βερολίνου.

 

Και μπορεί η ενεργοποίηση των κονδυλίων από την Κομισιόν να φαίνεται ως άμεση απάντηση στο αίτημα της Αθήνας για έκτακτη βοήθεια, κρύβει όμως και τον κίνδυνο της de facto εφαρμογής του εφιαλτικού σεναρίου: χιλιάδες πρόσφυγες να παραμένουν στην Ελλάδα και ως αντάλλαγμα η Αθήνα να λαμβάνει βοήθεια.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:38 - 29 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.